2023. június 1. csütörtökTünde
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fölösleges a harmadik falat

Kristóf Lóránd 2002. augusztus 13. 15:29, utolsó frissítés: 15:29

A kutatók olyan hormont különítettek el, amely áttörést jelenthet a hízás elleni küzdelemben. Lecsökkentve az étvágyat éppen abban segít, ami a legnehezebb: #b#lemondani a következő falatról#/b#.

A hormon neve PYY3- 36, és normális körülmények között abban az esetben választódik ki az emésztőrendszerben, ha az illető személy ugyanakkora mennyiségű kalória bevitelével pótolta veszteségeit, mint amennyit eredetileg a szervezete elhasznált. Önkénteseket kezelve rájöttek arra, hogy az endokrin anyag miatt a kezelést követő 24 órában a szokásosnál 30 százalékkal kevesebbet ettek, hiszen az étvágyuk jelentős mértékben lecsökkent.

A hormon különlegessége, hogy "meggátolja azt, hogy a normális ételmennyiség egyharmadát magukhoz vegyük" -- jelentette ki Stephen Bloom, a londoni Imperial College professzora. A szakemberek reményei szerint a hormon használata egyszerű és hatásos kezelést jelenthet majd olyan túlsúlyos személyek számára is, akiknek problémát okozhat a túlzott mértékű táplálkozás. "Fennáll a lehetősége annak, hogy megtaláljuk azokat az ételeket, amelyek elősegítik nagyobb mennyiségű PYY3- 36 kiválasztását, és ezáltal természetes úton gátolhatjuk meg az étvágy megjelenését." -- jelentette ki Mr. Bloom.

Étvágycsökkentő tablettaA kutatók egy olyan tabletta kidolgozásával is foglalkoznak, amelynek ugyancsak egy nagyobb adag PYY3- 36 kiválasztása lenne a célja. "Ezáltal egy biztonságos, természetes és hosszú távon hatásos kezelést nyerhetnénk a hízás ellen. " -- jelentette ki a kutató. A hormon hatásait az önkénteseken úgy vizsgálták meg, hogy 12 órán keresztül koplaltatták őket, majd a csoport egyik felét PYY3-36 hormonnal, a másik felét pedig placebóval, vagyis sós vízzel kezelték. Ezt követően étterembe vitték őket, ahol kedvükre ehettek. A kutatók megfigyelték, hogy a placebóval kezelt személyek többet ettek, mint hormonnal kezelt társaik. Azok, akiknek PYY3-36 hormontablettás kezelésben részesültek, kevesebbet ettek a nap hátralevő részében is.

Micheal Schwartz washingtoni endokrinológus kijelentette, hogy a PYY3- 36 egyik előnye más fogyást elősegítő anyagokkal szemben az, hogy gyorsan hat . "Ha azt szeretnénk, hogy a már járványszerűen terjedő hízást megelőzzük, akkor az ehhez hasonló felfedezésekre szükségünk van." Ahhoz azonban, hogy egy mindenki által elérhető tabletta forgalomba kerüljön, szükség van az új és a már ismert hormonok közötti összetett kölcsönhatások feltérképezésére.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS