2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A fővárosi hölgyek nem életművészek!

szerk. 2002. augusztus 20. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

A bukaresti nők többnyire utálják az erőszakot, szeretkezés helyett inkább tévét néznek, nem érdekli őket a politika, és nem válnának el csupán azért, mert a férj nem teljesít az ágyban - derült ki a múlt hónapban a Data Media cég által végzett felmérésből.
A Demokrata Nők Szervezetének (OFD) indítványozására júliusban 505, 18-55 év közötti nőt kérdeztek meg a fővárosban arról, hogy mi a véleményük a politikáról, azokról a nőkről, akik a politikai életben szerepet vállalnak, és magáról a romániai társadalomról.

"Részeg disznóval" is lehet élni...

A nők 48,7%-ának az erőszakoskodás jelenti a legfőbb okot a válásra, a házastársak közötti veszekedések, vélemény-eltérések pedig a második helyre kerülnek (20,8%), harmadik helyen a férj hűtlensége áll. A megkérdezettek 8,7% a család megélhetőségére kiható súlyos anyagi gondok miatt válna el. Azon nők száma, akik férjeik ivászati szokásait nem hajlandóak tovább tűrni, viszonylag alacsony (2,2%); azoké pedig, akik más ágyában keresnének örömöket, csupán 1,6%-ot tesz ki.
A hétköznapok legkedveltebb elfoglaltsága a televíziózás (84,2% szerint); a megkérdezetteknek több mint fele pedig soha nem jár bulizni. 71,3% a legjobban saját gyerekeivel jön ki, legkevésbé pedig a szomszédokkal (36,6%). A legmegbizhatóbbnak a férjek számítanak (63%), majd csak ez után jönnek a barátok (56,1%), és csak azután következnek a szülők (52,5%). A megkérdezetteknek 36,8%-a nem beszél soha senkivel saját problemáiról.A főnök a szépeket szereti

A bukaresti nők javarésze (96,2%) úgy gondolja, hogy sorsának alakulása legfőképpen tőle függ, és nem más személyektől. 62%-uk csak abban az esetben megy el orvoshoz, ha más választása nem marad, csupán 15%-uk jár rendszeresen orvosi vizsgálatra.
A bukaresti hölgyeknek kevesebb mint a felét érdekli saját külső megjelenése, 5,3%-uk egyáltalán nem törődik külalakjával. Viszont 26% egyetért abban, hogy egy megpályázott munkahely esetében lépéselőnyt élveznek azok, akik csinosak, ugyanakkor azt is elismerik, hogy nem feltétlenül a fiataloké vagy a szakmailag felkészülteké az előny.

Az emancipáció kérdése

A nemek közötti egyenlőségre vonatkozóan a bukaresti nők 47%-a úgy gondolja, a férfiakéval egyenlő esélyekkel indulhat akkor, ha egy adott munkahelyre pályázik. Azok az okok, amelyek egy nőt a Bukarestbe költözésre bírhatnak, a munkahelyi alkalmazás nagyobb esélye (67,7% szerint), a művelődési intézmények sokfélesége (52,3%), és természetesen az üzletek száma (48,9%). Ugyanakkor az is nyomós oknak számít, hogy jobbak a lakásviszonyok, valamint az is, hogy az ország többi településéhez képest nagyobbak a fizetések.
A fővárosi nők többsége (52,3%) elégedett lakóhelyével, noha sokan tartják úgy, hogy túl erőteljes a környezetszennyezés, hogy veszélyes éjszaka az utcán járni, hogy piszkosak a lakónegyedek, és túlságosan zsúfoltak az utcák. Ha más lakóhelyet kellene választaniuk, a legtöbben egy erdélyi település mellett döntenének, a nagyobb városok közül pedig Brassót vélik a legtöbben a legalkalmasabbnak.

Politikus nő-modell: intelligens, talpraesett és szép

A politika nem a nők kedvenc területe, a megkérdezettek 53%-át ugyanis egyáltalán nem érdekli a téma. Ennek ellenére 77% úgy tartja, ha egy nő intelligens, talpraesett, okos és kellemes megjelenésű, van esélye arra, hogy politikiai karriert fusson be. A legismertebb női politikusnak a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjét, Mona Muscat tartják (42,2%), őt követi az oktatásügyi miniszter, Ecaterina Andronescu (19,6%). A megkérdezetteknek mindössze 14%-a tudott pontosan megnevezni egy olyan alapítványt vagy szervezetet, amely a családon belüli bántalmazott nők védelmére jött létre. A leggyakrabban megnevezett mégis a Bántalamazott Nők Védelméért Alapítvány volt.


Forrás: Cotidianul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS