2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki a jósnőkkel a médiából!

Orbán Katalin 2002. augusztus 10. 19:58, utolsó frissítés: 19:58

"Én, Rodica, Omida Anya legigazibb lánya és híres erejének örököse, gyógyítom az epilepsziát, alkoholizmust, rendbeteszem a házasságát, és leveszek önről bármilyen rontást." Rodica és javasasszony társainak hirdetései eddig mindennaposak voltak a hazai médiában.





"Az inkvizíció óta vadásznak bennünket!"

"Az inkvizíció óta vadásznak bennünket!" -- panaszkodik Rodica, Omida Anya lánya, aki a legnépszerűbb jósnő Romániában. Felháborodásának oka az, hogy az Országos Médiatanács újabb törvényt hozott, miszerint megtiltják a sorselemzők, jósok reklámainak közvetítését a televíziókban.

A roma jósnők a középkori boszorkányüldözések visszaállításával vádolják a bukaresti hatóságokat. "Az egyház és a papok miatt van ez, akik irigylik a természetfeletti erőinket" -- állítják Rodicáék.


Mindamellett, hogy az ellenük prédikáló papokat támadják, tudják, hogy előbb az Országos Médiatanács okozta problémákat kell megoldaniuk. "Össze fogunk gyűlni, és a Tanács igazgatója elé fogunk járulni -- fenyegetőznek a jósnők --, nem fogjuk engedni, hogy kiközösítsenek csak azért, mert mi másak vagyunk."


Teleshopping jósnő módra

Más szempontokból vizsgálva az ügyet, a jósnők messze állnak a kiközösítéstől, hiszen egy részüket valóságos sztárként kezelik Romániában. Gyakran látni lehetett őket jó pár kereskedelmi és közszolgálati televízió adásaiban, amint hivatásukat magyarázták. "Én, Dezdemona, nagyanyám és anyám hatalmának örököse, saját erőmmel, és az ezzel szerzett nemzetközi hírnévvel, az emberiség legismertebb kilenc betegségét gyógyítom." Az olykor élőben közvetített effajta önéletrajzokat nagyon értékeli a romániai közönség. De a riportfilmeken, kerekasztali beszélgetéseken, interjúkon kívül -- amelyekkel tömve van a romániai sajtó -- egy különös "szokás" is kialakult az OTV nevű kereskedelmi televíziónál. Itt ugyanis a jósnők külön műsoridőt vásárolhatnak maguknak, hogy tehetségüket, képességeiket bemutassák a tévénézőknek.


Sztárboszorkák országa

Így fedezték fel a jósnők egyik legnagyobbjának vélt Maria Cimpina-t, akit a kezdetektől sztárként kezelnek az országban. A "Fehér Mágia királynőjeként" ismert Maria fején általában egy aranyból készített három kilogrammos koronát visel. Büszke arra, hogy az embernagyságú Jézus-szobrot -- amely lakásában díszeleg -- II. János Pál pápa ajándékozta neki, "hogy a román népnek jót tegyek vele" -- mondja.

A roma asszonyok elmondása szerint a sorselemzés, a jóslás nem újdonság "Drakula földjén". Maga a Ceausescu házaspár is Omida Anya közeli ismerősei voltak, többször is fordultak hozzá segítségért. Állításuk szerint Omida meg is jósolta az ő erőszakos halálukat. "Iliescu elnök, aki véget vetett a diktátor-pár uralmának, ő maga is tiszteli a jósnőket, és híve az effajta dolgoknak" -- állítja Rodica. A legutóbbi bukaresti nemzetközi vásáron is (ahol a a jősnőknek három standjuk volt), lelkesedéssel fogadták az elnököt.

A Fehér Mágia Bukarestben tartott nemzetközi konferenciájának közleménye szerint a sorselemző roma nők "időszakos találkozókat terveznek", hogy bepillantsanak a politikusok szellemi énjébe. Ugyanis "ki kell dolgozni egy rossz lelkek elleni különleges programot ahhoz, hogy Romániát megmentsük a gonosz szellemektől" -- mondják.


Tilos a tévé-mágia

Az Országos Médiatanács legújabb határozata -- amely szerint büntetik a mágiát terjesztő televízióadókat -- tehát kemény csapást jelent a jósnők nemzeti és nemzetközi arculatára. Attól tartanak, hogy az eddigi üzleteikhez mérve (amelyek segítségével kastélyokat építenek, Mercedes márkájú autókban furikáznak, tetőtől talpig fel vannak aranyozva), e törvény hatására meg fog csappani a kliensek száma. Ugyanakkor azzal is fenyegetőznek, hogy a hatóságok jóslás elleni háborúja Románia EU-integrációs törekvéseinek sem fog jót tenni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS