2017. október 17. keddHedvig
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróság előtt a médiahackelő cseh művészek

2008. január 05. 12:05, utolsó frissítés: 12:05

Rémhírterjesztéssel vádolták meg azt a cseh művészcsoportot, amely nyáron durva médiahackkel borzolta fel a cseh televíziónézők kedélyét. Az illetékes államügyész közlése szerint akár három évre is rács mögé kerülhet a hattagú prágai Ztohoven csoport, mert tavaly június 17-én a közszolgálati televízió élő időjárás-jelentését meghackelve hamisított felvételt csempésztek be az adásba.

A felvételen az ország északi részén fekvő Óriáshegység (Krkonose) látképe jelent meg, hirtelen fény villant, és gomba alakú felhő emelkedett a horizont fölé – mintha atomrobbanás történt volna.

A Cseh Televízió közleménye szerint a művészek Média valóság elnevezésű projektje sok embert megrémíthetett. Bár a csoport azt állította, hogy csupán a média manipulatív hatalmára akartak rámutatni, a tévé "ízléstelennek" minősítette a tettet.

A prágai Nemzeti Galéria decemberben a fiatal művészek számára frissen alapított "333"-díjjal ismerte el a Ztohoven csoport munkáját – arra azonban nem tért ki a hírügynökségi jelentés, hogy a médiahack is befolyásolta-e az ítészek döntését. A díj egyébként 333 ezer koronával (átszámítva 3,2 millió forinttal) jár. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS