2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerzői jogi védelem alá helyeztetné a piramisokat Egyiptom

2007. december 28. 11:50, utolsó frissítés: 11:50

Egyiptom szerzői jogi védelem alá kívánja helyeztetni régészeti kincseit, amelynek alapján kártérítést kérhet a piramisok, a Szfinx és minden ókori műemlék másolatainak szerzőitől. Zahi Havasz, az Egyiptom ókori műkincseit felügyelő legfelsőbb tanács vezetője a héten azzal indokolta ezt az intézkedést, hogy így kívánják biztosítani az ásatásokhoz szükséges pénzt.

"Az új törvény tiltja majd az egyiptomi műemlékek teljes egészében történő másolását" - mondta Zahi Havasz, aki szerint a jogszabály nemzetközi hatályú lesz. "Ezen műemlékek reprodukálási jogainak kizárólagos törvényes letéteményese Egyiptom, és pénzügyileg hasznot húzhat ebből az egyiptomi műemlékek restaurálása, megóvása és védelme érdekében" - tette hozzá.

A parlament rövidesen tárgyalja majd a kormány által e témában kidolgozott jogszabálytervezetet, amely azonban az egyiptomi kézműveseket nem károsítja. A törvény "nem tiltja majd az egyiptomi és a külföldi művészeknek, hogy haszonszerzés céljából rajzokat vagy reprodukciókat készítsenek az egyiptomi és a fáraók korának emlékműveiről, feltéve, hogy azok nem az eredeti pontos másolatai" - hangsúlyozta Havasz. (MTI)

A Las Vegas-i Luxor szállodával kapcsolatban - amely honlapján "a világ egyetlen piramisformájú épületeként" hirdeti magát - Havasz úgy ítélte meg, hogy formája ellenére nem a fáraók korának pontos másáról van szó, miután belső elrendezése különbözik a piramisokétól.

Havasz azután beszélt erről, hogy az al-Vafd című ellenzéki napilap vasárnapi kiadásában kérte a Las Vegas-i Luxor szállodát (amely honlapján "a világ egyetlen piramisformájú épületeként" hirdeti magát), hogy nyeresége egy részét utalja át Luxor városának, ahol a legendás Királyok Völgye található. "Harmincötmillió turista látogat Las Vegasba, hogy lássák Luxor város másolatát, míg az eredeti egyiptomi Luxor városát csak hatmillióan keresik fel" - panaszolta a lap.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS