2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A középkori élet egészségesebb volt

2007. december 19. 10:13, utolsó frissítés: 10:20

A középkori emberek életvitele, zsírszegény, ám zöldségekben gazdag étrendje, amelybe a gyenge sörök is beletartoztak, hozzávéve a napi tizenkét óra fizikai munkát, valószínűleg egészségesebb volt, mint a mai embereké – olvasható a BBC News honlapján.

A jobbágyok, középosztály – nem a nemesség – ugyan többet ettek (már ha volt mit), mint a mai átlagemberek, de lemozogták napi tizenkét óta megfeszített munkával – hívta fel a figyelmet egy brit háziorvos, Roger Henderson.

Az "átlagparaszt" napi energiabevitele 3500 és 5000 kalória körül mozgott, megettek két vekni kenyeret, és megittak három korsó (másfél liter) sört, 20 deka körüli halat vagy húst, rengeteg zöldséget ettek, és lényeges az is, hogy kevés finomított cukor volt ételeikben.

Ezzel szemben a mai emberek ételei tele vannak keményítővel, tartósítószerekkel, zsírokkal, gyakran fogyasztanak kekszeket, édességeket, s bár a napi energiabevitelük 2700 kalória körül mozog, naponta kevesebb mint 20 percet mozognak – mutatott rá Henderson.

Ez azt jelenti, hogy a középkori embereknek talán még a sokat dicsért mediterrán étrendnél is egészségesebb táplálkozási szokásaik voltak, és a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj kockázata náluk jóval kisebb lehetett, bár az is tény, hogy az átlagéletkor jóval alacsonyabb volt, mindössze 30-40 év. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS