2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amszterdam: eltakarítják a piroslámpás negyedet?

2007. december 18. 10:59, utolsó frissítés: 11:00

Az Amszterdam híres piroslámpás negyedében megbújó emberkereskedők, pénzmosók és drogkereskedők ellen tervez hadjáratot Job Cohen polgármester. Az elöljáró tegnap a nyilvánosság előtt jelentette be: le akar csapni a város történelmi központjában virágzó szervezett bűnözésre.

“A romantikus látvány eltörpül, ha a szexiparra jellemző visszaéléseket is látja az ember. Nem akarjuk kiirtani a prostitúciót, a bűnözést viszont igen” – fogalmazott az elöljáró. A város vezetői azért is harcba szálltak, hogy részben


visszafordítsák a prostitúció teljes körű legalizációját,

amelyet 2000-ben vezettek be Hollandiában. A rendelkezés ugyanis szerintük nem érte el a célját, azaz a szexiparban dolgozók védelmét. A prostituáltaknak önállóan működő, adófizető vállalkozókká kellett volna válniuk, akik nem függnek a striciktől. Ám az elöljárók szerint az iparágat továbbra is a bűnözők dominálják, akiket vonz a napi 370 euró, amit egy nő naponta megkeres.Az elöljárók máris visszavonták több tucat bordélyház működési engedélyét, azzal vádolva a tulajdonosokat, hogy kapcsolatban állnak a szervezett bűnözéssel. Ezen kívül 18 évről 21 évre emelnék fel a prostituáltak alsó korhatárát.

Az egykor a tengerészeket kiszolgáló, nyolc évszázada működő piroslámpás negyed mára Amszterdam egyik nagy turisztikai attrakciójává vált. A neonokkal kivilágított butikok tulajdonosai évente összesen


mintegy 70 millió eurós jövedelmet

kaszálnak be. Az elöljárók néhány utcára szűkítenék a bordélynegyedet, a hajléktalanok és kábítószerfüggők számára létesített központokat máshová helyezné át. Restaurálnák a régi épületeket, és luxusüzletekkel, képgalériákkal, elegáns éttermekkel és szállodákkal töltenék meg a környéket.

A városvezetők nem bánják, hogy elveszítik a bordélynegyedet látogató turistákat. “Majd jönnek helyettük mások, akik a templomokra kíváncsiak – jelentette ki Lodewijk Asscher alpolgármester. - Amszterdam továbbra is egy izgalmas város marad, több szabadsággal és toleranciával, mint bárhol másutt.”

Mariska Majoor egykori prostituált szerint, aki most információs központot üzemeltet a piroslámpás negyedben, a polgármester tervei miatt


több száz nő veszíti el állását

vagy lesz kénytelen ezentúl törvénytelenül dolgozni. “Hová mehetnének? Itt csak a bűnözőkről, gengszterekről beszélnek, de a prostitúció törvényes iparág. Teljesen figyelmen kívül hagyják azt a több száz nőt, aki saját akaratából dolgozik itt” – magyarázta Mariska Majoor. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS