2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szexuális zaklatás az amerikai börtönökben

2007. december 18. 10:11, utolsó frissítés: 10:14

Legalább hetvenezer elítéltet erőszakoltak meg vagy zaklattak más módon az Egyesült Államok börtöneiben az elmúlt 12 hónapban. A tipikus elkövető fegyőr – jelentette a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet.

A saját bevalláson alapuló adatok szerint egy év alatt húszból legalább egy rabot ért a szexuális zaklatás valamilyen formája. Az 1,57 millió elítélt 4,5 százaléka, azaz hetvenezernél is több férfi és nő számolt be ilyesmiről.

Ez a riasztóan magas szám pontosan jelzi, hogy a hatóságok nem tesznek eleget a rács mögötti világban előforduló szexuális túlkapások ellen – mondta Jamie Fellner, a HRW munkatársa vasárnap.

Különösen aggasztó, hogy leginkább az őrökre jellemző az erőszakoskodás. A washingtoni igazságügyi minisztériumhoz érkezett panaszok többsége éppen erről tanúskodik – mondta Fellner.

A HRW szerint a szomorú rekordot egy Nebraska állambeli büntetés-végrehajtási intézet tartja, ahol 12 hónap alatt az elítéltek 12,2 százaléka jelentette, hogy szexuálisan bántalmazták a börtönőrök.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS