2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

1,95 millió fontért kelt el Rowling kézírásos könyve

2007. december 14. 09:49, utolsó frissítés: 10:25

A várt összeg negyvenszereséért: 1,95 millió fontért (9 535 500 RON) kelt el a csütörtöki londoni árverésen a Harry Potter regénysorozat szerzője, JK Rowling kéziratos varázslókönyve. Az írónő hét barna bőrkötéses példányt készített a maga illusztrálta mesekönyvből, és egyet bocsátott kalapács alá az általa alapított Children's Voice nevű gyermekjótékonysági alapítvány támogatására.

A szerző mintegy 50 ezer fontos bevételre számított a The Tales of Beedle The Bard (Beedle, a dalnok meséi) címen ismert történetek kéziratából, amely fontos útmutatásokat tartalmazott Harrynek és barátainak a gonosz Voldemort elleni küzdelemhez.

A kéziratra a londoni Sotheby's aukciós ház csütörtöki árverésén öten licitáltak a teremben és ugyanannyian telefonon. A tízperces küzdelemben hamar túlléptek a várt 50 ezer fontos határon. Amikor a felkínált összeg meghaladta az egymillió fontot, taps tört ki, és még nagyobb ünneplés támadt, amikor végül a kézirat elkelt.

JK Rowling alkotása több rekordot is felállított: ez volt a legmagasabb összeg, amelyet egy aukción kortárs irodalmi kéziratért fizettek, a legmagasabb summa, amelyet JK Rowling valamely művéért fizettek, és a legnagyobb ár egy gyerekkönyvért.

A kéziratról említés történik a regényfolyam utolsó részében, a Harry Potter és a halálos szentek című zárókötetben, nevezetesen hogy Dumbledore, a varázslóiskola igazgatója Harry barátnőjének, Hermionének ajándékozta a művet. Maga JK Rowling nem kívánja megjelentetni a dalnok meséit, a hét példányból hatot a sorozat létrejöttében kiemelkedő szerepet vállalt közreműködőknek ajándékozott, a hetediket árverezték el csütörtökön jótékonysági célra.

Az árverés katalógusába azt írta a szerző, hogy a dalnok meséi a Potter-sorozat témáinak valóságos párlatát jelentik, "megírásuk a legcsodálatosabb búcsút jelentette attól a világtól, amelyben tizenhét éven át éltem és amelyet nagyon szerettem". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS