2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bíróság elé kerültek az ördögűzők

2007. december 13. 12:36, utolsó frissítés: 12:36

Összesen tíz személyt állítottak bíróság elé Új-Zélandon, mert egy családi körben megtartott maori ördögűző szertartás során egy 22 éves nő megfulladt, egy 14 éves kislány pedig majdnem elvesztette a szeme világát.

A tíz közül kilenc ugyanahhoz a családhoz tartozik. A szerdai tárgyalás után a pert februárig elnapolták, a vádlottakat pedig óvadék ellenében szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, hogy nem vesznek rész ördögűzésben vagy ehhez hasonló "tisztító" szertartásban.

Az októberi makutu – ördögűző – szertartáson jelen volt a klán további mintegy 30 tagja is, ellenük nem emeltek vádat.

A 22 éves fiatal nőnek előbb a szemét nyomták ki, majd lenyomták egy kád vizébe, hogy kiűzzék belőle a rossz szellemet – aminek eredményeként megfulladt. Ezt követően még hat másik személyt vetettek alá hasonló eljárásnak, köztük a 14 éves unokahúgot is, aki szintén csaknem vízbefúlt: őt súlyos állapotban kórházba szállították és megműtötték a szemét. Már túl van az életveszélyen, és remélhetőleg maradandó károsodás nélkül élhet tovább.

A családtagok azt hitték, átok ül rajtuk azóta, hogy egyikük kőoroszlánt csent el egy helyi kocsmából, ezért szánták rá magukat a veszélyes szertartásra.

A makutut vagy a maori ördögűzést ma már nem gyakorolják széles körben az új-zélandi bennszülöttek, de időről időre azért előfordul.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS