2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nadrágszíjat főztek az aranybányában

2007. december 11. 15:12, utolsó frissítés: 15:30

Félig főtt nadrágszíjat és papírt ettek napokig a vájárok egy beomlott bányában Kínában.

A Pekingtől északra fekvő vas- és aranybányából vasárnap mind a 11 bent rekedt bányászt sikerült kimenteni.

A munkások hat napig voltak elzárva a mélyben és éppen feladták a reményt, amikor meghallották a fúrógépek zaját. A mentők segítségével ugyan, de saját lábukon tudtak kitámolyogni az aknából. Kórházba szállították őket, állapotuk stabil.

Az első kimentett bányász mesélte el a sajtónak, hogyan élték túl a fogságot. "Szennyezett bányavizet ittunk és narancshéjat ettünk. Később átálltunk a papírra. Aztán minden elfogyott.

Szerencsére rajtam volt a bőr nadrágszíjam, úgyhogy amikor már kopogott a szemünk az éhségtől megpróbáltam megfőzni. Nemigen sikerült teljesen, de azért feldaraboltam és szétosztottam a félig főtt övet. Mindenki megette a magáét" - mondta a 33 éves bányász.

A szerencsétlenség múlt héten hétfőn történt, de a bányatulajdonos egészen csütörtökig nem jelentette a hatóságoknak. Ez már-már rutinszerű magatartás Kínában, a cégvezetők a balesetek elhallgatásával próbálják elkerülni a büntetést vagy a bányabezárást.

A múlt héten az ország északi részén is történt bányabaleset, és a tulajdonos csak öt órával a robbanás után hívott segítséget. 105 szénbányász halt meg és sokak szerint a késlekedés miatt emelkedett ilyen magasra a halálos áldozatok száma.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS