2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törvénysértő, de nem etikátlan a médiahack

2007. december 11. 10:04, utolsó frissítés: 10:04

Törvénysértőnek minősítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság a kazincbarcikai ősanya nem létező régészeti leleteire alapozott reklámakciót, és megindította az eljárást burkolt reklámozás miatt. Az MTI Zrt. október végén kezdeményezett reklámfelügyeleti eljárást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál és kért etikai vizsgálatot a Magyar Reklámszövetségtől egy új magyar játékfilmnek a "barcikai ősanya" leleteivel kapcsolatos álhírén, a közvélemény szándékos félrevezetésén alapuló reklámkampánya miatt.

Pontosabban, Koltai Róbert és a Prospero Reklámügynökség a Bors bulvárlapban jelentette meg szeptember 24-én azt a hírt, miszerint Kazincbarcikán női csontvázat és több korabeli tárgyat találtak, a sír pedig minden jel szerint Álmos vezér nővérét, a „barcikai ősanyát” rejti. Az álhírt átvette a magyar média, mígnem az Index leleplezte: a médiahack tulajdonképpen Koltai Róbert új filmja, a Megy a gőzös reklámakciója.

Az MTI októberi közleménye szerint beadványukkal azt akarták megelőzni, hogy „gazdasági vagy más érdekből rendszeresen félrevezessék a közvéleményt, s ehhez az emberek bizalmát élvező sajtóműhelyeket, szerkesztőségeket használják fel.”

A fogyasztóvédelmi hatóság illetékes felügyelősége arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megállapította: a reklám sérti a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt, s ezért burkolt reklámozás miatt megindította az eljárást. A jogszabály szerint "tilos közzétenni burkolt és tudatosan nem észlelhető reklámot".

A Reklámszövetség Reklámetikai bizottságának – az MTI-hez hivatalosan még nem postázott – állásfoglalása szerint viszont az MTI által kifogásolt reklámakció nem sértette meg a szövetség etikai kódexét. A testület döntésének indoklása szakmailag lényegében hatástalannak minősítette az álhír elterjesztésén alapuló reklámakciót, mert annak a bizottság szerint nem volt "...a mozifilm fogyasztóinak konkrét fogyasztói döntésével (a mozifilm megtekintésével, a mozijegy megvásárlásával) semmilyen közvetlen kapcsolata". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS