2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Térfigyelő kamerákkal készült mozifilm

2007. december 08. 12:19, utolsó frissítés: 12:19

December közepétől vetítik Amerikában azt a filmet, amely egészében a "térfigyelő kamerák" felvételeinek ötletére épült. Adam Rifkin Look (Nézd) című moziját a rendező kíváncsisága ihlette: az alacsony költségvetésű produkciót sztárok nélkül filmezték olyan kamerákkal, amelyekkel a szereplők a mindennapi életük helyszínein is találkozhatnak – például az ATM-pénzautomatáknál, az iskolaudvaron, a ruhaboltok próbafülkéiben vagy akár a liftben.

Rifkin felvételei, egyes esetekben a valóságot közvetítik, ám alkalmanként csupán az igazság egy töredékét. "Ez nagyon összetett kérdés. Szerintem sok esetben ezek a kamerák értékes képeket vesznek fel. Segítenek elrettenteni a bűnözőket, vagy segítenek a bűnügyek megoldásában. Ezzel szemben azzal is tisztában vagyok, hogy nagyon-nagyon sok esetben sértik a magánéletet" - nyilatkozta a rendező.

Manapság ez olyan kényes kérdés, amiről a törvényhozók a rendőrök és a civil érdekvédők egyre élesedő vitákat folytatnak. A technikai fejlődés és a terrorizmus fenyegetése népszerű segédeszközzé tette a videokamerás megfigyelést, elsősorban a nagyvárosokban. Londonban, amelyet a világ legbekamerázottabb metropoliszának tartanak, mintegy négymillió köztéri kamera pásztáz. Ennek köszönhetően sikerült azonosítani a két évvel ezelőtti terrorista robbantás elkövetőit is.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Egyesülete (ACLU) szerint "megfigyelt társadalommá" válhat az ország. "A videomegfigyelést túlzásba is lehet vinni, így a potenciális haszna leértékelődik" - állította a szervezet New York-i vezetője.

A közvélemény-kutatások azonban inkább azt mutatják, hogy az amerikaiak nem félnek a "Nagy Testvér" fürkésző tekintetétől, és többségük támogatja a kamerák kihelyezését. Rifkin óvatosabban kommentálta a jelenséget: "Azt javasolnám, hogy egyszer menjenek ki, és nézzék meg, hány kamera van körös-körül. Meg fognak döbbenni, hogy mennyi, és milyen gyakran kerülnek a látókörükbe." (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS