2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar Filmszemle – Lakatos Róbert is előzsűrizik

2007. december 05. 17:47, utolsó frissítés: 17:47

A 39. Magyar Filmszemle versenyprogramjába 30 játékfilmet, 188 nem fikciós alkotást, 136 kísérleti kisjátékfilmet neveztek; versenyen kívül 12 játékfilmet mutatnak be a január 29. és február 5. között tartandó eseményen.

Véglegessé vált a játékfilmes zsűri összetétele is: a testület tagja Maia Morgenstern színésznő, Klaus Eder, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) főtitkára, Goda Krisztina filmrendező, Kende János, a Magyar Operatőrök Társaságának elnöke és Márta István rendező.

A magas nevezési számra való tekintettel idén is minden kategóriában előzsűri tesz javaslatot a versenyprogram kialakítására, a szemlén azonban minden nevezett alkotást levetítenek. A játékfilmes előzsűri tagja Gödrös Frigyes, Klöpfler Tibor, Fésős András, Vincze Teréz, Veressné Kozma Ilona.

A nem fikciós filmes előzsűriben Muhi Klára, Pintér Judit, Lakatos Róbert, Kékesi Attila, Kabdebó György és Sós Mária bírálja el az alkotásokat. A kísérleti és kisjátékfilmes előzsűriben Czabán György, Hartyándi Jenő és Varga Balázs tevékenykedik.

Az előző szemlétől eltérően nem lesz kettős fődíj, a 39. Magyar Filmszemle legfőbb elismeréseként az Arany Orsó-díjat ítélik oda. A szemletanács a zsánerfilmek részére új díjat alapított, ezt szintén a nemzetközi zsűri ítéli oda az arra érdemes alkotásnak. Újdonság még, hogy a szemle ideje alatt a szekciók versenyprogramjából válogatást mutatnak be öt magyar településen: Esztergomban, Szécsényben, Nyírbátorban, Algyőn és Pápán. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS