2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Motor és vitorlák nélkül akar átkelni egy japán férfi az óceánon

2007. december 05. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

Kizárólag a hullámok erejére támaszkodva akar átkelni a Csendes-óceánon egy japán ökokalandor. A 69 éves férfinak nem ez lesz az első nagyszabású kalandja. Horie Kenicsi Suntory Mermaid II nevű hajóján márciusban vág neki a nem mindennapi hajóútnak.

A hawaii Honoluluból indulva, megállás nélkül hétezer kilométert tesz meg egy motort és vitorlákat nélkülöző hajón, míg a tervek szerint két hónap alatt el nem éri Japán nyugati partjait. Horie hajójának titka a hajóorrnál elhelyezett két uszony, amelyek segítségével a kilencméteres jármű egy delfinhez hasonlóan el tudja kapni a hullámok ritmusát, és mintegy háromcsomós sebességet tud elérni.

"A történelem során a hajósok csak a szél energiáját használták, senki sem gondolkodott komolyan a hullámokban" - mondta a férfi a nyugat-japáni Nisinomija kikötővárosban. Horie hajója nem csak a meghajtását tekintve kíméli a környezetet. A bárka ugyanis teljes mértékben újrahasznosítható anyagokból készült, még napelemek is vannak a fedélzetén.

Horie Kenicsi 1962-ben tett szert hírnévre, amikor elsőként kelt át egyedül a Csendes-óceánon egy vitorlással. Három hónapos útjával az akkor 23 éves Horie megsértette a japán törvényeket, amelyek kimondták, hogy japán állampolgárok az országot elhagyva nem hajózhatnak ki a tengerre. Az Egyesült Államokban azonban rendkívül szívélyes fogadtatásban részesült, így végül hősként tért vissza hazájába, ahol később környezetvédelmi aktivista lett. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS