2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem élvezet a vásárlás Romániában

2007. december 05. 17:05, utolsó frissítés: 17:05

Nem szeretnek vásárolgatni a Romániában élők. A Pszichológia Ma (Psihologia Azi) című folyóirat felméréséből kiderült, hogy a válaszadók mindössze 30,8 százaléka tartja kellemes foglalatosságnak a pénzköltést. A maradék 69,1 százalék számára stresszforrást jelent, ha vásárolni kell mennie.

A pszichológiai lap újságírói szerint ez arra utal, hogy nálunk egyelőre a nagyon sok pénzzel rendelkező kevesek számára jelent relaxációs forrást a vásárolgatás. A többieket viszont a mindennapi gondok akadályozzák abban, hogy elengedjék magukat vásárlás közben.

Ugyanakkor sokkal több férfi tartja kellemesnek a pénzköltést, mint nő. Azok közül, akik vásárolgatva lazítanak, 63,4 százalék férfi. A szakértők szerint ennek oka az, hogy a férfiak nem vesztődnek el a részletekben: ami megtetszik nekik, arra azonnal lecsapnak. Így nagyobb az esélye annak, hogy hazaérve is örvendeni fognak annak, amit megvettek.

A megkérdezettek több mint fele (56,4 százaléka) szerint a romániaiak nem szánnak elég időt az ajándékvásárlásra. Kétharmaduk (63,5 százalék) a kicsi, kevésbé zsúfolt üzleteket részesíti előnyben, és csupán 31 százalékuk vásárol szívesen szupermarketekben. Ha ajándékról van szó, a praktikus holmikat részesítik előnyben, amelyek azonban inkább legyenek kissé drágábbak, mint rossz minőségűek.

Míg a férfiak 57,1 százaléka úgy véli, partnerével közösen választotta ki az ajándékokat, a nők 70,6 százaléka arra panaszkodik, hogy az egész akció lebonyolítása rájuk marad. Abban azonban egyetértenek, hogy a főnöknek valami személytelen ajándék jár: a megkérdezettek 71 százaléka irodai felszerelést vásárol felettesének. (psihologia azi/realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS