2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Táncelőadás a dohányzás szabadságáért

2007. december 04. 10:23, utolsó frissítés: 10:23

Jan Fabre flamand képzőművész és koreográfus a dohányzás szabadságáért kiálló táncelőadást vitt színre Athénban, az egyik utolsó európai városban, ahol szabadon lehet cigarettázni.

"Nagyon megdöbbentett az az eset az Egyesült Államokban, amikor egy dolgozót elbocsátottak, miután a tesztjeik kimutatták, hogy az illető dohányzott otthon. Meddig mehetnek még el?" - háborgott Jan Fabre.

A koreográfus arra utalt, amikor november elején azért bocsátottak el egy 31 éves nőt egy Massachusetts-i pázsitgondozó cégtől, mert egy teszt magas nikotinszintet mutatott ki a vérében.

“Elítélem ezt a szociális rendet, mely a boldogság diktatúráját hirdeti, melyben mindenkinek edzenie kell, boldognak, fiatalnak, szépnek és produktívnak kell lennie" - nyilatkozta új darabjával kapcsolatban Jan Fabre.

Az előadó táncosok gyakorlatilag szünet nélkül dohányoznak, a színpadról folyamatosan áradó cigarettafüstben tépik szét a kozmetikai cikkeket hirdető szépségmagazinokat, és rajzolnak bajuszt George Bush és Vlagyimir Putyin posztereire.

A láncdohányzó művész nem csupán az egészséges életmódnak üzen hadat, hanem a dohányzás esztétikai és érzéki aspektusai is foglalkoztatják. "Rengeteg olyan híres filmjelenet van, ahol egy férfi és egy nő dohányzik, tüzet ad egymásnak, és ez mérhetetlenül erotikus" - mondta Jan Fabre. (hirszerzo.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS