2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Svédországi és erdélyi cigányok egymás mellett - fotókon

2007. december 04. 09:45, utolsó frissítés: 10:10

A Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában címet adták a szicíliai születésű, jelenleg Svédországban élő Rosario Ali és a sepsiszentgyörgyi Henning János közös kiállításának. A fotókon a különböző környezetben élő cigányok néznek szembe egymással.

“Rosario Ali képeiről a nyugati romák kiegyensúlyozottsága, nyugodtsága köszön vissza: elegánsan öltözött embereket látunk zenélni, táncolni, énekelni, vagy akár sziesztázni egy tágas lakókocsi előtt. Ezzel szemben Henning János fotóművész az erdélyi cigányok zilált, körülményes, nélkülöző hétköznapjaira villant rá” - mondta Mózes László újságíró a kiállítás megnyitóján.

Hozzátette: a képek hangulatából ítélve szó sincs arról, hogy az erdélyi romák boldogtalanabbak lennének, mint nyugati sorstársaik. "Másként öltözve és másként gondolkodva a világról, de a cigányok az élet ugyanazon stációit járják be itt is, és ott is" – fogalmazott Mózes László.

Rosario Ali az MTI-nek nyilatkozva inkább arra fektette a hangsúlyt, mennyi mindent kell még kivívniuk a svédországi romáknak. A 23 éves fotós anyja egy svédországi cigányközösség tagjaként ment férjhez egy szicíliai emberhez.

Rosario jelenleg a cigány származású nagyapja által alapított Romani Glinda című lap fotósaként küzd a svédországi cigányok helyzetének javításáért. A lapot egyébként svéd nyelven szerkesztik, nehogy az országban hivatalosan elismert öt különböző cigánynyelv közül bármelyiket is megkülönböztetés érje.

Henning János régóta foglalkozik a cigányság témájával, régi táncházasként. "Mivel a magyar ember számára mindig a cigány zenész szolgáltatta a talpalávalót, sokszor el kellett menni a cigánytelepre, hogy zenészeket hívjunk meg egy-egy rendezvényre" - meséli Henning János, aki ma a Háromszék Táncegyüttes fényképésze, és a háromszéki fotósokat összefogó Gyulai Ferenc Fotóegyesület elnöke.

Henning egyelőre nem látja, hogy az erdélyi cigányság helyzete alapvetően javulna. Elmondta: ha ma elmegy ugyanarra a helyre, ahol 1981-ben fényképezett cigánycsaládokat, ugyanazt látja, mint tizenhat esztendővel ezelőtt. Ugyanakkor tart attól is, hogy a remélt változások miatt a cigányok elveszíthetik eredeti hagyományaikat, táncaik, zenéjük pedig megmarad kirakatba való folklórutánzatnak.

A kiállítást a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja szervezte, az intézmény megalapításának egyéves évfordulójára – részben azért, mert 2007 a fotó éve volt, részben pedig azért, mert december 18-án lesz a Kisebbségek Napja. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS