2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Divatba jött a jóslás Iránban

2007. november 29. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

Irán iszlám köztársaság klerikusai ellenzik, de Nazanin azt mondja, hogy több a kliense, mint amennyit valaha is remélt.

Számítógép előtt ülve teheráni lakásában, az asszony a fény törvényeire alapozva jósol. Ez a csillagászattal rokon tudomány az ókori Perzsiából maradt fenn.

Egyes elemzők szerint az irániak körében azért jött divatba a jóslás, mert aggódnak országuk fokozódó elszigetelődése és a hazai áremelkedések miatt.

Az asszony munka közben gyakran kikapcsolja mobil telefonját, nehogy megzavarják azzal, hogy érdeklődők időpontot kérnek tőle. Két óráig vagy annál is tovább tartó egyszeri jóslásért 21 dollárnak megfelelő 200 000 rialt kér. Ezért napjában legfeljebb két vagy három kuncsaftot fogad.

Nazarin asszony nemcsak mondja, hogy egyre jobban terjed Iránban a jövendőmondás. Jósolnak kártyából és a kávé zaccából is. Utcai árusok egy évszázadokkal ezelőtt élt perzsa költő jóslatokat tartalmazó verseit árusítják városokban.

Az elmúlt három évtizedben Iránban uralmon lévő klerikusok azt állítják, hogy a jövendőmondád megtévesztő lehet, ezért kerülni kell. Ez azonban csak keveseket riaszt el a főleg siita muzulmánok lakta Iránban.

Az utóbbi időben különösen kedveltek egy XIV. században született költő verseinek, Fal-e Hafez Hafez szerencséje című doboza, amelyet 20 amerikai centnek megfelelő 2000 rialért a városok utcáin "szerelem madár" néven ismert kis madarak húznak ki jóslatokat tartalmazó verset.

Mohammad Hasszán Szaedi, aki Juszef Szanei nagy ajatollah hivatalának munkatársa kijelentette: "Az iszlám nem tartja érvényesnek a jóslatot. Az iszlám arra bíztatja az embereket, hogy pozitív képet alkossanak életükről és jövőjükről".(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS