2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jézuskának írt levél a XVII. századból

2007. november 29. 10:23, utolsó frissítés: 10:29

Szoknya, fűző, harisnya és cipő – ilyesféle karácsonyi ajándékokat kértek a gyerekek a XVII. században. Advent első vasárnapjának előestéjén, december elsején állítja ki a bécsi székhelyű Állami Levéltár azt a levelet, amelyet a XVII. században egy kislány írt a Jézuskának. A vékony papírlapra rótt soraiban a mintegy hatéves kis Rosa von Harrach karácsonyi ajándékokat kért magának.

A "forrón szeretett Jézuskához" írt levelében Rosa napjainkhoz képest szerénynek mondható kívánságokkal fordult Jézuskához: "kabátot, szoknyát és fűzőt, valamint selyemharisnyát, hímzett cipőt és még tetszésed szerint bármit" kért karácsonyra. Ennek ellenében viszont megígérte, hogy szorgalmasan megtanul írni és olvasni.

Keltezése miatt nem mindennapi érdekesség a levél, mivel a XVII. században a római katolikusoknál még Mikulás napján ajándékozták meg a gyerekeket és így nem volt szokás levélben karácsonyi ajándékokat kérni a Jézuskától.

A kiállításra kerülő írás Ferdinand Bonaventura levelezéséből került elő, aki többek közt császári követ Madridban, később pedig főistállómester és főudvarmester volt. Az ő legfiatalabb lánya volt Rosa von Harrach.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS