2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erjesztett gyümölcs-özönnel fenyegetőznek a cujkafőzők

2007. november 23. 17:17, utolsó frissítés: 17:21

A cujkakészítőkre vonatkozó előírások újratárgyalását követelik a romániai kistermelők: az adók csökkentését kérik, illetve azt, hogy továbbra is hagyományos módon párolhassák a gyümölcspálinkát. Ellenkező esetben azzal fenyegetőznek, hogy több tonnányi erjesztett gyümölcsöt öntenek a pénzügyminisztérium elé.

"Egyetértek az uniós csatlakozással, de ez nem jelenti azt, hogy megmondhatják, mit csináljak otthon" - jelentette ki Gheorghe Ciocan, a gyümölcspálinka-készítők szövetségének vezetője. A kistermelőknek 200 és 400 euró közötti adót kell fizetniük minden száz liter cujka után. A másik megoldást a cujka védett hagyományos termékként való bejegyeztetése jelentené, ám a készítők szerint ez túl sokba kerül.

"Az Avas vidékén a pálinka az életmódunkhoz tartozik, nem tudjuk úgy enni a szalonnát és hagymát, hogy ne igyunk pálinkát melléje" - tette hozzá Ciocan. Az utolsó két évben szinte az összes cujkafőzdét bezárták, ám a helyi hatóságok szemet hunynak afölött, hogy sokan letörik a pecsétet és továbbra is pálinkát párolnak. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS