2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gesztenyeárverés Anne Frank emlékére

2007. november 21. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Internetes árverésre bocsátott egy amszterdami férfi egy gesztenyét arról a fáról, amelyet egykor a nácik elől bujkáló Anne Frank nézegetett Hollandia második világháborús megszállása idején. A Neveld fel egy gesztenyéből a saját Anne Frank-fádat nevű licitálás kedden már több mint 10 ezer dollárnál tartott. A 150 éves fát tavaly óta az a veszély fenyegeti, hogy ki kell vágni, mivel a 27 tonnásra becsült törzs bármikor kidőlhet.

Bár a helyi környezetvédők szerint korántsem ilyen súlyos a helyzet, a város illetékesei mégis úgy döntöttek, hogy szerdán dűlőre kell vinni a híres gesztenyefa ügyét. Charles Kuijpers, aki a fallal körülvett kert mellett lakik, akkor határozta el, hogy a fa egyik gesztenyéjét elárverezi, amikor a hírekből értesült, hogy a matuzsálem sorsa hamarosan beteljesedik.

"A gesztenyefánk teljesen virágba borult. Tele van levéllel és még szebb, mint tavaly" - jegyezte fel a zsidó származású kislány kortörténeti jelentőségű naplójában. Anne Frank szüleivel együtt két évet töltött egy amszterdami ház rejtekhelyén. 1944 augusztusában elárulták őket, és a megszállók az egész családot elhurcolták. Anne nővérével, Margottal a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg 1945 márciusában. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS