2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a Bánatos kurváim emlékezetét Iránban

2007. november 19. 10:36, utolsó frissítés: 11:17

Tiltott olvasmány lett Iránban a Nobel-díjas Gabriel Garcia Márquez Bánatos kurváim emlékezete című könyve, de ez csak növelte iránta az érdeklődést. A könyv nemrég jelent meg perzsa nyelven, alig ötezer példányban, és a címben a kurvákat "kedveseimre" szelidítették - az iráni cenzúra mégis lecsapott a regényre, és a múlt héten betiltották a már előkészületben lévő második kiadást.

Az "erkölcstelen könyv" ellen néhány héttel megjelenése után az iráni konzervatív muzulmánok kezdtek tiltakozni. Az iráni kulturális minisztérium egyik illetékese kijelentette, hogy a könyv kiadása "hiba volt", hozzáfűzve, hogy ilyesmi megtörténik, amikor évente 50 ezer könyv jelenik meg az országban. A kiadást engedélyező tisztviselőt már elbocsátották a minisztériumból és a kiadónak is magyarázatot kell adnia.

Azóta óriási érdeklődés mutatkozik a könyv iránt, a feketepiacon máris megduplázódott az ára, mivel az első kiadás kifogyott. Az egyik vevő, a 28 éves Ahmad Abbaszi azt mondta az AP-nek: "Nem tudom, miről szól, de amikor a kormány betilt egy könyvet, akkor az mindig érdekes, ezért lettem kíváncsi rá."
Gabriel Garcia Márquez igen népszerű író Iránban, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején nagy példányszámban jelent meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS