2019. november 17. vasárnapHortenzia, Gergő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szakítólevélből kiállítás

2007. november 16. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

A modern művészet egyik francia ikonja, Sophie Calle a kedvesétől kapott szakítólevelet használta alapul legújabb kiállításához. Az elbocsátó szép üzenetet elküldte 107 nőnek, hírességeknek és ismeretleneknek, hogy elemezzék azt - különös tekintettel annak utolsó szavaira: "Vigyázz magadra". A válaszokból multimediális kiállítás és könyv született.

Sophie Calle-nak nem ez az első meghökkentő kísérlete. 1981-ben szobalánynak jelentkezett egy velencei szállodába és lefényképezte a vendégek által éppen elhagyott szobákat - ebből lett a Hotel című kiállítása. Két évvel később talált egy telefonnoteszt az utcán, benne a tulajdonos címével.

Ő azonban a noteszban lévő telefonszámokat hívta fel, és mindenkit arra kért, hogy meséljenek a tulajdonosról. Így bontakozott ki egy általa soha nem ismert férfi portréja, amelyből sorozatot készített a Libération című francia lapban, majd a beszélgetéseket könyvben is megjelentette.

A továbbküldött szakítólevél 107 címzettje között olyan neves személyiségek voltak, mint Jeanne Moreau, Victoria Abril, Laurie Anderson, Maria de Medeiros, a néhai Mitterrand francia elnök "titkos lánya", de akadt közöttük középiskolás diáklány, sportlövő bajnok, sakkozó, ügyvéd és pszichiáter is.

Calle a velencei Biennálén bemutatott installációjához videó-felvételeket is készített, amelyeken alkotótársnői "eljátszották" a levél okozta lelki sokkot. Az elemzők között volt, aki párhuzamokat vont Jane Austen Emmájával és Dosztojevszkij A Karamazov-testvérek című regényével, egy hírügynökségi újságíró hírként dolgozta fel, egy szexológus orvosi véleményében kifejtette, hogy páciensét nem szabad antidepresszánsokkal kezelni, mert a megoldás nem lehet "kémiai jellegű".

A kriminológus elkészítette a levélíró férfi szociális fantomképét, egy tanárnő iskolai dolgozatot íratott belőle azzal a kitétellel, hogy találjanak ki a gyerekek más végkifejletet a történetnek. Egy zeneszerzőnő klasszikus hatású zongoradarabot komponált rá, egy megszállott kártyavetőnek a tarot kártyából a Remete, a Bolond, az Uralkodónő és az Akasztott Ember jött ki.

A videók egyikén Jeanne Moreau félhomályban jellegzetes rekedtes hangján méltóságteljes lemondással olvassa a levelet, Victoria Abril egy összetúrt ágyban fekve adja elő, de szerepel többek között egy japán színésznő is, aki fehér álarccal palástolja érzelmeit, egy indiai táncosnő pedig egyszerűen eltáncolja fájdalmát. Végül egy beszélő papagáj felfalja a levelet.

A szakítólevélből fényes, rózsaszín borítású könyv is született, amelynek a végén Sophie Calle csak ennyit ír: "Nem haragszom a férfira, aki írta". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS