2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Monokiniben akarnak uszodába járni

2007. november 14. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Bara bröst - csak keblek - jelszóval svéd nők egy csoportja mozgalmat indított azért, hogy az uszodákat monokiniben is látogathassák. A kezdeményezők azután léptek akcióba, hogy a fővárostól 50 kilométerre lévő Uppsala uszodájában két lány melltartó nélkül merült a medencébe, mire az úszómester hazaküldte őket.

Az eset hírére mintegy másfél tucat fiatal svéd nő összefogott, blogot hoztak létre, és többször is megpróbálkoztak félmeztelenül megmártózni az úszómedencékben. Ám a mozgalom tagjait mindenütt a felsőrész viselésére kötelezték.

Astrid Hellroth, 21 éves malmői diáklány az AFP-nek kifejtette: a mozgalom célja "vitát kezdeni az íratlan kulturális és társadalmi szokásokról, amelyek szexualizálják és diszkriminálják a női testet". A 22 éves Ragnhild Karlsson szerint "fontos, hogy a nők azonos jogokkal rendelkezzenek, mint a férfiak.

Amikor azt mondják nekünk, hogy ha fedetlen mellel jelenünk meg, az feltűnést kelt, mi azt feleljük: a férfiaknak képesnek kell lenniük arra, hogy ne támadjanak meg csak azért, mert topless látnak bennünket." A mozgalomhoz szeptember óta mintegy félszáz svéd nő csatlakozott.

Az uppsalai sportközpont szóvivője, Inger Grotteblad az uszodák működési szabályzatára hivatkozik: ez előírja, hogy a férfiaknak úszónadrágot, a nőknek bikinit vagy úszódresszt kell viselniük, "biztonsági, higiéniai okokból és az általános gyakorlatnak megfelelően". A The Local című svéd internetes újság szerint még novemberben egy "mediátor" fog dönteni arról, hogy foglalkozzanak-e az illetékesek a Bara bröst követeléseivel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS