2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem terem a bambusz, élelemhiány fenyegeti a pandákat

2007. november 12. 16:37, utolsó frissítés: 16:37

Élelemhiány fenyegetheti a közép-kínai ködös hegyekben élő, veszélyeztetett fajok közé sorolt óriáspandák létét, miután a medvefélék családjába tartozó emlős legfontosabb táplálékának számító bambuszfajták újabban nem teremnek.

Szecsuán (Sichuan) tartomány tizennégy közigazgatási területén csupán 9 különböző bambuszféle virágzását figyelték meg 2005 óta. Ez a mennyiség a pandák táplálékául szolgáló növények 30 százalékának felel meg. Eddig még egyetlen éhezés miatt elhullott pandát sem találtak, azonban a virágzásnak indult bambuszerdő-területek növekedésétől függően éberen kell figyelni az állatokat fenyegető élelemhiány mértékét.

A pandák élőhelyén, a közép-kínai Kanszu (Gansu) és Szecsuán tartományok határvidékén, legutóbb 1984 és 1987 között figyelték meg az állatvédelem jelképévé vált emlős kedvenc táplálékának számító japán nyílbambusz (Pseudosasa japonica) virágzását, valamint a növények magképzés utáni tömeges elszáradását. Az élelemhiány miatt akkoriban több száz óriáspanda pusztult éhen.

A pandák megközelítőleg húsz különböző bambuszfélével táplálkoznak. A nyugat-kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban található kutatóközpontban a szakemberek most azon dolgoznak, hogy miként lehetne bővíteni a veszélyeztetett állatok étrendjét.

Az óriáspanda, amely a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja, természetes élőhelyen csak Kínában fordul elő. Becslések szerint mintegy 1600 példány él az ázsiai ország középső részén Szecsuán, Senhszi és Kanszu tartományban. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS