2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Húsz percet beszélt, félmillió dollárt kapott Tony Blair

2007. november 10. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Több mint félmillió dollárt keresett egy alig húszperces beszéddel Tony Blair volt brit kormányfő, aki ezzel messze maga mögé utasította a világ eddigi legjobban megfizetett politikus-szónokát, Bill Clinton egykori amerikai elnököt.

A pénteki Financial Times beszámolója szerint Blair - aki nyár elején vált meg miniszterelnöki tisztségétől - a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány egyik iparvárosában mondott beszédet hatszáz pártaktivista, üzletember és befektetési bankár előtt. A helyi ingatlanfejlesztési cég nettó 330 ezer dollárt fizetett neki a nem egészen félórás felszólalásért, de lerótta a nevében a díj után járó 175 ezer dollár adót is.

A londoni üzleti napilap összehasonlításként felidézi, hogy Clinton tavaly alig 100 ezer dollárt keresett egy hongkongi felszólalással, bár négy évvel korábban, szintén Kínában 250 ezer dollárt kapott egy 30-perces beszédért.

Blair meglehetősen sikeres "egyszemélyes iparággá" vált azóta, hogy kiköltözött a Downing Streetről: a jól fizető beszédek mellett akár 5 millió fontot is kasszírozhat készülő memoárkötetével; ráadásul felesége, Cherie is elkezdte írni saját visszaemlékezéseit miniszterelnöknéként töltött éveiről. Blairéknek szükségük is van a pénzre, hiszen London egyik legelőkelőbb negyedében, a Connaught Square-en vásároltak maguknak elegáns házat, jókora jelzálogteherrel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS