2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mégsem lesz több vihar és szökőár a klímaváltozás miatt?

2007. november 10. 12:27, utolsó frissítés: 12:27

A közkeletű vélekedéssel ellentétben nem viharosabb Közép-Európa időjárása, mint száz éve, és Észak-Európában sincs több vihardagály. A globális klímaváltozás megindulása előtt sokkal gyakrabban söpört végig nagy erejű vihar Közép-Európán. Ezt az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) kutatói mutatták ki az elmúlt 130 év időjárási adatainak elemzése alapján.

"Az éghajlatváltozás kétségkívül a nyakunkon van, de a vihartevékenységre egyelőre még nem hat a jelenség" - mondta Cristoph Matulla kutatásvezető.

A bécsi tudósok szerint a viharok jövőbeli gyakoriságával és intenzitásával kapcsolatban pánikhangulat van kialakulóban, amit kihasználnak a biztosítótársaságok, és az egekig emelik a viharkár-biztosítási díjakat. "A minden-egyre-rosszabb-lesz típusú túlzások miatt van ez így" - mondta Matulla.

A rekord erősségű pénteki vihardagály ellenére Észak-Európában sem várható több és intenzívebb vihar az éghajlatváltozás miatt. Ezt már a német Szövetségi Tengerhajózási és Hidrográfiai Intézet (BSH) kutatói állítják az elmúlt negyven év adatai alapján. "Jelenleg nem figyelhető meg olyan trend, amely arra utalna, hogy a globális éghajlatváltozás több és intenzívebb szökőárral járna" - nyilatkozott a Die Welt című lapnak Sylvin Müller-Navarra.

A BSH kutatója szerint a közeli jövőben a tengerszint-emelkedés sem lesz jelentős. Évente mindössze 3 milliméterrel jön feljebb az Északi-tenger, ami vitán felül a globális felmelegedés következménye, "de 2050-ig biztosan nem okoz nagyobb problémát a német partvidéken" - mondta Müller-Navarra. (MTI/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS