2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs több korpa?

2007. november 08. 09:35, utolsó frissítés: 09:35

Feltérképezték a hajkorpát okozó gomba genetikai állományát, ami azt jelenti, hogy ezentúl hatékonyabban kezelhető lesz a fertőzés. Az átlagember fején mintegy tízmillió Malassezia globosa található, s ez a hatalmas mennyiségű gomba az emberi fejbőrben termelődő faggyún élősködik.

Ez a faggyú védi és teszi vízhatlanná a hajat és a fejbőrt, valamint megakadályozza kiszáradásukat, megmerevedésüket, széttöredezésüket. A kutatás során kiderült, hogy ez a gomba enzimekkel és egy savas vegyülettel bontja le a faggyút, s ez utóbbi a bőrsejtek gyorsabb leválását eredményezi: így keletkezik a korpa.

Becslések szerint az emberiség fele szenved a korpától, főként a férfiak. A mai korpaellenes samponok ugyan mérséklik a korpásodást, azaz a gombás fertőzést, de száz százalékos védelmet nem nyújtanak. Csupán 5 évvel ezelőtt fedezték fel, hogy a legtöbb esetben a korpásodást a Malassezia gomba okozza.A gomba a legegyszerűbb organizmus, amelyet eddig genetikailag feltérképeztek. Génállománya 300-szor kisebb, mint az emberé: 4285 génből áll. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS