2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ellehetetlenül a Sziget fesztivál Budapesten?

2007. november 07. 12:06, utolsó frissítés: 12:06

A Sziget fesztivál ellehetetlenítését jelentené, ha a bíróság Budapest IV. kerületi önkormányzatának kérése alapján megtiltaná a 22 és 6 óra közötti rendezvényeket – mondta Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője újságíróknak kedden Budapesten. A nyáron 15.-szörre megrendezett fesztivál színhelye, az Óbudai-sziget ugyanis a IV. kerülethez tartozik.

Derce Tamás, a kerület polgármester közölte: mindenkinek joga van pihenni, arra viszont senkinek sincs joga, hogy mást pihenésében zavarjon.

Gerendai Károly elmondta: Derce Tamás újpesti polgármester 2006-ban pert kezdeményezett "birtokháborítás megszüntetése" ügyében a Sziget ellen. A IV. kerületi bíróságon folyó perben az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy "tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól".

Gerendai Károly szerint hadüzenet, hogy egy ilyen kérés egyáltalán felmerült az önkormányzat részéről, hiszen ez a korlátozás egyértelműen a Sziget végét jelentené. Mint mondta, ha abban az időszakban nem lennének programok, akkor nem volna értelme megrendezni a fesztivált,


hiszen ez ellentmond a szórakozási szokásoknak.

Beszámolt arról, hogy az újpesti polgármester már korábban, 2002-ben is pert indított, mondván, hogy a lakásokba beszűrődő zaj birtokháborítást jelent. A keresetet elutasította a II-III. kerületi bíróság, és ezt a Fővárosi Bíróság másodfokon helybenhagyta 2003-ban.

Gerendai felhívta a figyelmet, hogy Derce mindkét pert az önkormányzati választások évében indította. Azt is kiemelte, hogy a második perben már azt kérte a bíróságtól a kerületi önkormányzat, hogy az elsőfokú ítélet is előzetesen végrehajtható legyen, azaz ne kelljen megvárni a másodfokú bíróság esetlegesen ellentétes döntését.

Az önkormányzat a két per közötti időszakban megváltoztatta például a kerületben a szabadidős tevékenység által keltett zajhatás-határértékét, azt nappal 45 decibelre, este pedig 40 decibelre mérsékelte. Ez a fővárosban általánosan megállapított – nappalra 55, éjszakára 45 decibel – értékekhez képest jelentősen szigorú. A keddi, szabadtéri sajtótájékoztatón mért zajszint egyébként 50 és 70 decibel között volt.

Gerendai Károly közölte, nem azt tagadják, hogy vannak olyan pontjai a városnak, így a IV. kerületnek is, ahol lehet hallani a fesztivál zaját, de évről-évre arra törekedtek, hogy ezt csökkentsék. A IV. kerület Dunához közel eső házai között tartott sajtótájékoztatón két lakó is részt vett. Mint mondták, a fesztivál idején nem tudnak aludni a dübörgéstől, ezért egyetértenének azzal,


hogy ne legyen Sziget fesztivál.

Gerendai Károly beszámolt arról, hogy készíttettek egy telefonos felmérést arról, mennyire zavarja őket a fesztivál. A háromszáz megkérdezett újpesti 82 százaléka úgy válaszolt, hogy egyáltalán nem zavarta a Sziget. Arra a kérdésre, hogy mennyire zavarta őket éjszaka a Sziget, 62 százalékuk válaszolt úgy, hogy egyáltalán nem, és csak 7 százalék mondta azt, hogy nagyon zavarta a pihenését.

Arra a kérdésre, mit tesznek, ha a bíróság eleget tesz a IV. kerület beadványának, úgy felelt, hogy még nem tudják. Kiemelte, hogy ezt a rendezvényt "nem lehet a pusztába kivinni", a Hajógyári szigeten már kiépített infrastruktúra van, amelyre összesen több mint 200 millió forintot költöttek.

Derce Tamás, a kerület polgármestere az MTI-nek nyilatkozva, arra a kérdésre, hogy meg akarják-e szüntetni a fesztivált, úgy válaszolt, hogy "eszünkben sincs".

Kifejtette: "én úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van pihenni, arra viszont senkinek sincs joga, hogy mást pihenésében zavarjon. A megoldást a bíróságtól kértük, ez pedig az volt, hogy 10 óra után ne folytatódjon zenélés a Szigeten" – mondta. Kiemelte, hogy nemcsak a kerület által meghatározott maximális decibelértéket lépi túl a fesztivál zajszintje, hanem a szabálysértési kódexben meghatározott értéket is, ami 45 decibel. Az átlag 57-58, de van olyan hely, ahol 63-64 decibelt is mértek - ismertette a polgármester.

Derce hangsúlyozta: a bíróság nem a kerület rendelete alapján fog dönteni, hanem a szabálysértési kódex, valamint a polgári törvénykönyv birtokháborítás nevű jogintézménye alapján. Mint mondta, "a birtokháborítás nem csak a zajjal függ össze, hanem azzal is, hogy valamit tudok-e rendeltetésszerűen használni". Derce szerint "kétféle jogintézmény van megsértve", egyrészt a birtokháborítással a lakás rendeltetésszerű használata, másrészt a szabálysértési kódex.

Derce Tamás közölte: Újpesten 100 ezer ember lakik, de őt Óbudáról, a XIII., az I. és a XV. kerületből is felhívták a Sziget zajával kapcsolatban. A Sziget szervezőinek sajtótájékoztatójára reagálva megjegyezte: nem tudja, hogy a polgári perrendtartás lehetővé teszi-e a bíróság ily módon való befolyásolását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS