2020. március 31. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amerikában is hódít a rinyakórus-mozgalom

2007. november 05. 18:31, utolsó frissítés: 18:31

A pozitív gondolkodás fellegvárába is betört a dallamos panaszáradat: teltházas koncertet adott Chicagóban az első amerikai panaszkórus.


A mozgalom amerikai terjesztését a műfaj feltalálói, Oliver Kocha-Kalleinen és Tellervo Kalleinen személyesen irányítják, mert le akarnak számolni az uralkodó nézettel, miszerint a legjobb életvezetési technika a pozitív gondolkodás, a nyílt színi panaszkodást pedig kerülni kell.

"Ez őrültség" - mondta a 35 éves Oliver Kocha-Kalleinen szombaton, a Chicagói Panaszkórus első, kirobbanó sikerű koncertje után. "Mi azt mondjuk, hogy énekeld ki magadból a panaszaidat …Valld be, hogy nem minden olyan, amilyennek szeretnéd, és meglátod, a terápiás hatás nem marad el."

A finn-német művészpáros három éve tűnődött el először mélyebben a finn valituskuoro, azaz panaszkórus kifejezés értelmén. Elképzelték, milyen lenne, ha az emberek szó szerint együtt, kórusban énekelnék ki magukból a gondjaikat. Munkához is láttak, Ausztráliától Izraelig sok helyen próbálkoztak.

Kalleinenék most megérkeztek Amerikába, hogy - mint mondják - "megdöntsék a pozitív gondolkodás diktatúráját." A Chicagói Panaszkórus az első munkájuk. A kortárs művészeti galéria nagytermében adott szombati koncertre minden jegy elkelt.

A kórustagoknak nem kell érteniük a zenéhez, de legalább egy panaszjavaslatot be kell nyújtaniuk, amit bele lehet gyúrni a darab librettójába. A koncerten aztán rosszul sikerült randevúkról, túl hangosan rágózó emberekről, a globális felmelegedésről és sok egyébről siránkoztak.

A legnagyobb sikert talán Amy Levin panasza aratta: "Még mindig Chicagóban lakik a volt férjem" - zengte a kórus. "Katartikus élmény, amikor mindenki a te bajodról énekel" - mondta a 38 éves asszony az előadás után. "Olyan, mintha mindenki téged vígasztalna."(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS