2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Film készül Lorca és Dalí állítólagos szerelmi viszonyáról

2007. november 03. 12:45, utolsó frissítés: 12:45

Film készül Federico García Lorca és Salvador Dalí állítólagos szerelmi viszonyáról a brit Paul Morrison rendezésében. A The Observer című brit napilap szerint a Kicsi hamvak (Little Ashes) című film közös spanyol-brit koprodukcióban készül, mindössze 2 millió eurós költségvetéssel. A felvételek többségének Barcelona lesz a színhelye.

A történt Madridban játszódik az 1920-as évek elején, amikor a híres Residencia de Estudiantes diákkollégiumban találkozott a 20. századi spanyol művészet három leendő óriása: Luis Bunuel, a legnagyobb szürrealista filmrendező, Salvador Dalí és Federico García Lorca. A festőzseni és az érzékeny lelkű költő között mélységes barátság alakult ki, amely "egyre intimebbé vált, egészen a fizikai síkig" - állítja a forgatókönyvíró, Philippa Goslett.

"Számomra az igazi tragédia Dalíé. Teljesen megbabonázta őt Lorca, élete hátralévő részében állandóan róla beszélt, többet, mint feleségéről, Galáról" - tette hozzá Goslett. Tény, hogy a festő önéletrajzában, a Salvador Dalí titkos életében is csodákat regél a poétáról, annak szépségéről és lelki finomságáról. A csodálat kölcsönös volt: Lorca 1926-ban írta meg egyik legszebb versét Óda Salvador Dalíhoz címmel, míg egy évvel később Dalí tervezte Lorca Mariana Pineda című drámájának barcelonai bemutatójához a díszleteket és a jelmezeket.

Kapcsolatuknak egyébként 1929-ben Gala megjelenése, valamint Bunuel és Dalí közös filmje, Az andalúziai kutya vetett véget, amelyet a Cigányrománcok szerzője személye elleni támadásként fogott fel. Hármuk közül ugyanis csak ő volt andalúziai, a katalán Dalí és az aragónai Bunuel mellett.

Dalít a filmben a Harry Potter-filmekből Cedric Diggoryként ismert 21 éves Robert Pattinson alakítja, Lorcát a spanyol Javier Beltrán személyesíti meg, míg Bunuelt Matthew McNulty játssza. A filmet várhatóan 2009-ben, Dalí halálának 20. évfordulóján mutatják be. (MTI/EFE)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS