2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szobor az első űrkutya emlékére

2007. november 03. 12:34, utolsó frissítés: 12:34

Ötven éve, 1957. november 3-án indult az űrbe első élőlényként Lajka, a keverék kóbor kutya, "akinek" most az évforduló kapcsán szobrot állítottak Moszkvában, a repülési és űrkutatási orvostudományi intézet kertjében.

Az űrkutatást szigorú titoktartás övezte, így Lajka szomorú sorsa csak a Szovjetunió összeomlása után, 2002-ben tudódott ki. Nyikita Hruscsov pártfőtitkárt annyira lázba hozta az október 4-én indított első szputnyik által keltett figyelem, hogy Szergej Koroljovot, a szovjet űrprogram atyját gyakorlatilag utasította, hogy találjon ki valami újat november 7-re, az 1917-es Nagy Októberi Szocialista Forradalom évfordulójára.

A hátralévő alig egy hónap alatt új űrhajót nem lehetett konstruálni, az első szputnyik útját sem akarták megismételni. Így Koroljov kapva kapott egy munkatársa ötletén, hogy kutyát küldjenek a világűrbe.

A szovjet konstruktőrök már korábban is alkalmaztak kutyákat a ballisztikus rakétákkal folytatott kísérletekhez: mindannyian kóbor keverékek voltak, mert feltételezték, hogy azok jobban alkalmazkodnak a szélsőséges körülményekhez, és mind kicsik voltak, hogy beleférjenek a kapszulába.

A barátságos, nyugodt természetű Lajka egy szibériai lajka és egy terrier keveréke volt. Két más kutyával húsz nap alatt akarták kiképezni az útra úgy, hogy egyre kisebb ketrecekbe zárták őket. Ám a kutyák rosszul viselték ezt, így meg kellett hosszabbítani a szoktatás idejét.

Koroljov és kollégái éjjel-nappali munkával a szputnyikhoz primitív életfenntartó rendszert alkottak egy oxigéngenerátorból és egy hűtőventillátorból. A ventillátor arra szolgált, hogy az állat ne hevüljön túl. Lajka egy hétre elég, zselé állagú ételt kapott, és evett is belőle valamennyit. Az ürülék tárolására a hátsó felére erősített zsák szolgált, testére hámot helyeztek, s azt láncokkal a tartályhoz erősítettek. Így csak felállni, leülni, vagy lefeküdni tudott, megfordulni nem. A szputnyikon a kutyát figyelő berendezések mellett egyéb műszereket is elhelyeztek.

Az utolsó pillanatban bekövetkezett technikai problémák miatt három napot kellett a kapszulában gubbasztania az indulás előtt. Lajka szívverése az induláskor több mint kétszeresére gyorsult, de mire a szputnyik a Föld körüli pályára állt, visszatért a normális tempóhoz.

A korabeli hivatalos verzió szerint a négylábú űrutast egy hét után egy injekcióval elaltatták, olyan szputnyikot ugyanis akkor nem sikerült konstruálni, amely visszahozta volna a Földre. (A Lajka koporsójává vált Szputnyik–2 162 napnyi keringés után a légkörbe visszatérve elégett.) A Szovjetunió összeomlása után egy akkoriban közreműködő tudós elmondta, hogy a kis kutya túlhevülés következtében az űrben töltött alig néhány óra múltán elpusztult. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS