2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhunyt az atombombát ledobó pilóta

2007. november 02. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Kilencvenkét éves korában elhunyt Gen Paul Tibbets, a pilóta, aki ledobta az első atombombát Hiroshimára. Az 1945 augusztus 6-án ledobott, öt tonnás Little Boy nevű robbanószerkezet 140 ezer japán azonnali halálát okozta, nem is beszélve azokról, akik később haltak bele a sugárfertőzésbe.

Az atombombázás hatvanadik évfordulóján Tibbets és Enola Gay nevű alakulatának két, még élő tagja azt állították: nincs lelkiismeretfurdalásuk. Ugyanakkor Tibbet azt kérte, ne szervezzenek számára temetést és ne állítsanak fejfát, hogy a bombázás ellenzői ne használhassák fel azt a tiltakozás helyszínéül.

Gen Tibbets szerint több ezer katona és családtagjaik köszönték meg neki és csapattársainak, hogy az atombomba ledobásával szükségtelenné tették az inváziót japán ellen. "Azt mondták, lehet, hogy ma nem lennének életben, ha sor került volna az invázióra" - állította a pilóta.

Tibbets 1995-ben feljelentett egy tervezett kiállítást, amellyel az atombombázás 50. évfordulójára emlékeztek volna - a pilóta "óriási sértésnek" nevezte, hogy a tárlat a bomba által okozott szenvedést állította volna a középpontba. Ő és pilótatársai azt állították, a világ túl sok figyelmet szentelt Japán szenvedésének, és túl keveset a japán katonák brutalitásának. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS