2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Sikeresen átköltöztettek egy templomot Németországban

2007. november 01. 12:25, utolsó frissítés: 15:23

Sikerrel végződött az a vállalkozás, hogy átköltöztessenek egy 750 éves templomot Németországban. A 20 méter magas, 14,5 méter hosszú és 660 tonnás épületet az alapjáról leválasztva, két távirányítású tréleren szállították át a Lipcse melletti Heuersdorfból az onnan 12 kilométerre fekvő Bornába.

A nagy elővigyázatossággal irányított, lépésben haladó jármű hat nap alatt tette meg az utat. Útközben két vasúti felüljárón és két hídon haladt át a szerelvény. A költöztetés zökkenőmentesen zajlott, de még az utolsó percekben is okozott izgalmakat.

Közvetlenül azelőtt, hogy új helyére, Borna főterére megérkezett volna, a templom fala alig néhány centiméterre haladt el a térbe torkolló utca két oldalán álló házaktól. "Lélegzetvisszafojtva figyeltünk, ugyanis egy babszem sem fért volna be a házak és a templom közé" - mondta Regina Messinger, a nem mindennapi vállalkozás irányítója.

A Heuersdorf közelében működő szénbánya okozta szennyeződés elől helyezték át az öreg épületet, így a szállítás hárommillió eurós költségét a bányavállalat fizette. A szénbánya terjeszkedése miatt 2010-re valószínűleg teljesen eltűnik a 320 lakost számláló település, de a 23 faluból álló lipcsei járás összes településére is csupán egyetlen templom, Szászország legrégebbi erődtemploma emlékeztet majd.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS