2019. október 15. keddTeréz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Médiahack miatt perel az MTI

2007. október 31. 13:56, utolsó frissítés: 14:08

Koltai Róbert új filmjének reklámkampányával átverte a magyar sajtót. Valószínűleg senki nem teszi ki az ablakba, hogy átvette a Kazincbarcikán megtalált magyar ősanyáról, azaz Álmos vezér nővéréről szóló hírt, ám az MTI nem nyugodott bele az ügybe. Reklámfelügyeleti


eljárást kezdeményeztek

a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, illetve etikai vizsgálatot kértek a Magyar Reklámszövetségtől.

A szivatást Koltai és a Prospero Reklámügynökség részletesen kitervelte. A hír először a Bors bulvárlapban jelent meg szeptember 24-én, és Arday Zsolt régészt idézve azt állította: Kazincbarcikán női csontvázat és több korabeli tárgyat találtak, a sír pedig minden jel szerint Álmos vezér nővérét, a „barcikai ősanyát” rejti.

A horgot nem csak az MTI kapta be: a Duna Televízió, a Magyar Rádió, az MTV, Erdélyben pedig a Krónika is beszámolt a leletről, és az álhír fél óráig az Indexen és a Népszabadság honlapján is olvasható volt. A médiahacket az Index leplezte le, akik megtalálták a kapcsolatot az álhír és Koltai Róbert új filmje, a Megy a gőzös között.
Az MTI most azt állítja,


ők nem hibáztak.

Közleményük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyei tudósítójuk a cikk megjelenésének napján megkereste Arday Zsoltot, akiről kiderült, hogy nem régész, hanem történész. Az MTI szerint az újságíró az előírásoknak megfelelően igyekezett ellenőrizni az információ valóságtartalmát.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság és a miskolci Herman Ottó Múzeum szakembere lerántotta a leplet a szélhámosságról, a kiegészített MTI-hír 66 perccel követte az eredetit. Az Index szerint azonban csak kérdőjellel beszélt átverésről, idézve a múzeum igazgatójának véleményét. A következő napokban pedig fotókat is közöltek a barcikai ősanya állítólagos sírhelyéről.

Arday Zsolt és Szabó Győző történész szeptember 28-ára rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze „a szenzációs kazincbarcikai lelettel és a Boszorkány-szögben folytatott ásatással kapcsolatban” a kételyek eloszlatását ígérve. A sajtótájékoztatón azonban már a Koltai Róbert-filmet ismertették a készítők.
Az MTI a megtévesztő reklámot tiltó


törvényre hivatkozva akar visszaütni.

Beadványában többek között arra hivatkozik, hogy „a reklám nem lehet megtévesztő, annak egyértelműen azonosíthatónak kell lennie, s a gazdasági reklámból egyértelműen ki kell tűnnie gazdasági jellegének.

A reklám továbbá sem közvetlenül, sem közvetetten nem támadhatja vagy ronthatja más termékének, szolgáltatásának hitelét, nem járhat más személy, illetve szervezet jó hírnevének sérelmével. Ha a reklám olyan reklámeszközben jelenik meg, amely híreket, szerkesztőségi anyagokat vagy műsort tartalmaz, akkor azt úgy kell közzétenni, hogy annak hirdetés jellege egyértelműen kitűnjön.


A hírügynökség célja a közlemény szerint megelőzni, hogy „gazdasági vagy más érdekből rendszeresen félrevezessék a közvéleményt, s ehhez az emberek bizalmát élvező sajtóműhelyeket, szerkesztőségeket használják fel.” Hozzáteszik azt is: a reklámügynökség


pénzbírságra is számíthat.

P. Koltai Gábor, a film producere az Indexnek nyilatkozva szánalmasnak és megdöbbentőnek nevezte az MTI eljárását, amely „saját szakmai hibáit igyekszik másra kenni”. Koltai sikeresnek véli az akciót, amellyel a magyar média állapotára is fel szerették volna hívni a figyelmet.

Nem aggódik különösebben Kovács Tamás, a gerillamarketinget kiötlő Prospero Reklámügynökség vezetője sem. „A reklámkampány megkezdése előtt konzultáltunk jogászokkal, akik szerint legfeljebb Álmos nővérének rokonait bánthatná ez a fricska” - nyilatkozta Kovács az Indexnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS