2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nők a jobb sofőrök – a fával ütközés férfispecialitás

2007. október 31. 11:05, utolsó frissítés: 2007. november 02. 12:57

A közhelyt cáfolva a nők jobban vezetnek, mint a férfiak – állapította meg egy német egyetemi kutatócsoport, amely az északkelet-németországi Mecklenburg-Pomerániában két éven át tanulmányozta ezt a kérdést.

A greifswaldi egyetem kutatói által közzétett tanulmány szerint a férfiak három és félszer annyi balesetet okoznak, mint a nők, leszámítva a 18 és 25 év közötti korosztályt, amelyben a fiatal nők a felelősek a több balesetért. A tanulmány többek között rámutat arra, hogy a nők sokkal kevésbé súlyosabban sérülnek meg, ha balesetet szenvednek. A férfiak országúton és hosszú utazáskor, a nők pedig lakott területen szenvednek el több balesetet.

Az autóval való "fára mászás" férfi specialitás, ilyenkor rendszerint súlyosabb, gyakran halálos kimenetelű a baleset. A tanulmány szerint az ilyen típusú balesetek közül csak minden huszadik esetben ül nő a volánnál.

A férfi vezetési stílus további sajátosságai: az elsőbbségadás elmulasztása és a gyorshajtás – fejtik ki a kutatók, akik megkülönböztetnek offenzív és defenzív vezetési stílust. A nők ezzel szemben előzéskor a távolság hibás felmérésében tévednek a tanulmány szerint.

A kutatás azt is kimutatta, hogy tesztoszteronszint növekedése a két nem esetében különbözőképpen befolyásolja a vezetést: a nőknek havi vérzésükkor erősebb a veszélyérzete, míg a férfiaknál minél magasabb a hormonszint, annál jobban nő a balesetveszély. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a baleset-megelőzési intézkedéseket "nemekhez szabottan" kellene kidolgozni.

A greifswaldi egyetem honlapja szerint Mecklenburg-Pomeránia szövetségi állam, ahol a kutatást végezték, tíz éve "előkelő helyen" áll a németországi baleseti statisztikákban. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS