2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legöregebb, még élő állat egy izlandi kagyló

2007. október 29. 16:32, utolsó frissítés: 16:32

Megtalálták a Föld feltehetően leghosszabb életet élt állatát, egy kagylót, amely Izland partjainál bukkant fel. Az úgynevezett kemény kagyló (Mercenaria mercenaria) korát 405-410 évre becslik az észak-walesi Bangor Egyetem kutatói. A szakértők úgy vélik, hogy a matuzsálemi korú puhatestű tüzetes vizsgálatával fény derülhet a hosszú élet titkára.

A kagyló akkor élte "gyermekkorát", amikor I. Erzsébet angol királynő ült a trónon, Shakespeare pedig az Othellót és a Hamletet írta. Korát úgy becsülték meg, hogy megszámolták a gyűrűket a páncélján. A Guinness-rekordok könyvének tanúsága szerint eddig a világ leghosszabb életű állata szintén egy kagyló volt, amelyet 1982-ben találtak meg, és amely 220 évet élt.

Egy izlandi múzeumban őriznek egy másik matuzsálemi kagylót, amely állítólag 374 évet élt, de ezt az adatot hivatalosan még nem erősítették meg. Az izlandi kagylót vizsgáló Bangor Egyetem a Help The Aged nevű, időseket segítő brit szervezettől kapott támogatást a különleges kutatáshoz. (bbc/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS