2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az utolsó vacsora - on-line

2007. október 29. 09:58, utolsó frissítés: 10:18

Aki nem akar órákig várakozni, hogy megcsodálhassa Leonardo Da Vinci mesterművét, Az utolsó vacsorát, mostantól használhatja az internetes böngészőjét is. A festményről ugyanis 16 billió pixeles felbontású felvétel került fel webre, ami 1600-szor részletesebb, mint egy átlagos digitális fényképezőgép produkálta fotó.

A nagy felbontással lehetővé válik, hogy a világ bármely részén élő szakértők elemezhessék a Milánóban lévő freskót, amelyen még Leonardo ceruzavázlatának nyomai is láthatók. Az egyszerű szemlélő számára viszont olyan élményt nyújt majd a fénykép, mintha néhány centiméterre állna a mesterműtől.

A projekt célja az is, hogy dokumentálja a festmény 2007-es állapotát. A freskó restaurálását 1999-ben fejezték be, a szakértőknek fél évezred mocskát és a hozzá nem értő restaurátorok munkáját kellett letakarítaniuk a festményről.

Leonardo munkáját egyébként még az is csak nehézségek árán nézheti meg, aki eljut Milánóba. A freskóhoz ugyanis negyedóránként 25 látogatót engednek be, ez évente 320 ezer személyt jelent. Bár a festményt háromszor ennyien szeretnék látni, a hatóságok a mestermű védelmének érdekében nem enyhítenek a korlátozáson. (ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS