2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Százezer dollárt ért Che Guevara hajfürtje

2007. október 26. 16:43, utolsó frissítés: 16:43

Százezer dollárt ért Ernesto Che Guevara hajfürtje egy csütörtök esti dallasi árverésen.

A 8 centiméter hosszú hajfürtöt egyetlen licitálóként egy Houston környéki könyvesbolt-tulajdonos vette meg, aki az 1967-ben meggyilkolt argentin gerillavezért "a 20. század egyik legnagyobb forradalmárjának" nevezte és mindenki figyelmébe ajánlotta Che Guevara ma is aktuális írásait.

A 61 esztendős, az 1960-as évek relikviáit gyűjtő Bill Butler máris bejelentette, hogy rosenbergi Butler and Sons nevű könyvesboltjában ki fogja állítani a hajfürtöt.

A dallasi Heritage aukciós ház szerint a hajfürt iránt, amelyet a "Che" elfogásában és meggyilkolásában részt vevő egykori CIA-ügynök kubai emigráns, Gustavo Villoldo vágott le a már halott forradalmárról, egy névtelen venezuelai vevő is érdeklődött. Elképzelhetőnek tartják, hogy esetleg Hugo Chávez elnök hivatalából érkezett a megkeresés, mivel a venezuelai államfő nagy tisztelője Guevarának, őt tekinti szocialista példaképének.

Az árverést szigorú biztonsági körülmények között rendezték, mert sokan tiltakoztak a kétes ízlésű aukció ellen, valószínűleg ezért is jutott Butler könnyűszerrel újabb ereklyéjéhez.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS