2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugdíjba a gépmatuzsálemekkel!

2007. október 26. 13:35, utolsó frissítés: 13:35

Vásárlási utalványt nyer az, aki megtalálja Magyarország legöregebb villanytűzhelyét– a benevezés feltétele, hogy a matuzsálemnek működőképes állapotban kell lennie.

Az akciót a nagy sikerű, tavalyi öreg hűtők, majd a tavaszi öreg mosógépek versenyének mintájára szervezik meg. Az első helyezett 200 ezer, a második helyezett 100 ezer, a harmadik 50 ezer forint értékű vásárlási utalványt nyer.

És hogy ki kíváncsi a legöregebb háztartási gépekre? Nem múzeumok vagy társadalomkutatók, hanem környezetvédők: a verseny a Forgó Morgó akció kampányrendezvénye. A projekt célja, hogy minél több régi


energiazabáló gépet cseréljenek le

a tulajdonosok korszerű, takarékos szerkentyűre.

A legöregebb mosógépA legöregebb mosógép
Magyarország ugyanis listavezető Európában a régi háztartási gépek számát tekintve: a 35-40 százalékos arány az egyik legmagasabb az EU-ban. A régi készülékek azonban a magas fogyasztás okozta jelentős többletköltség mellett a környezetet is szennyezik.

A legöregebb magyarországi mosógépet idén júniusra találták meg: a masina 56 éves, AEG márkájú, és ha beindítják, szorgalmasan zakatol. Ám hosszú élete alatt mai áron kétmillió forinttal (azaz mintegy 68 ezer lejjel) fogyasztott volna többet, mint egy korszerű, energiatakarékos szerkezet ugyanennyi idő alatt.


A versenyre 110 mosógépet neveztek be,


A nyertes hűtőmatuzsálemA nyertes hűtőmatuzsálem
a Forgó-Morgó csereakcióban pedig tízezer régi masinától szabadultak meg a tulajdonosok, akik árkedvezménnyel vásároltak vadonatúj mosógépet. A kiszolgált gépeket ugyanakkor újrahasznosították.

A hűtőmatuzsálem négy évvel idősebb, mint a legrégebbi mosógép: a tavaly díjazott, ZIL Moszkva márkájú gép 1955-ban készült, és 1956 óta működik. A hűtő 51 év alatt közel másfél millió forintot (kb. 51 ezer lejt) fogyasztott volna, mai áron számolva. Egy korszerű hűtő fogyasztása azonban fél évszázad alatt is csak 99 ezer forintot tesz ki. A régi háztartási gépekkel


persze Romániában is gond van.


Az energiazabáló masinák kiselejtezéséről már 2005-ben kormányhatározat született, ám a lakosságot nehéz rábírni arra, hogy szabaduljon meg a gépmatuzsálemektől. Ennek indoka persze az, hogy sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy újat vásároljanak a régi mosógép vagy hűtő helyett.

Így esett, hogy Brassóban nemrég utcai színházi előadásokat szerveztek, amelyekkel arra próbálták buzdítani a lakosságot: szabaduljanak meg a régi gépektől. Az akció a környezetvédelmi minisztérium a gépmatuzsálemek begyűjtésére irányuló programjának részét képezi.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS