2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új Chaplin-film került elő - Napóleon fürdőruhában

2007. október 25. 18:36, utolsó frissítés: 18:36

„Vadonatúj” - mivel eddig ismeretlen - Charlie Chaplin-filmet mutattak be az olaszországi, porderonei Némafilm-napokon. Az 1933-as, All At Sea (Mindenki a tengerre!) című, 15 perces filmjében Chaplin Alistair Cooke újságíró előtt parodizál, tréfálkozik, szórakozik.

Cooke az egyik legnagyobb brit újságíró volt, de 1933-ban, amikor 25 évesen az Egyesült Államokban gyakornokoskodott, még senki sem ismerte nevét. Az Observer című londoni lap megbízta, hogy készítsen interjút hollywoodi sztárokkal. Chaplin rokonszenvezett az ifjúval, és azonkívül, hogy beleegyezett az interjúba, meghívta egy kirándulásra Panacea nevű yachtjára.

Cooke a hajón elővette 16 mm-es kameráját, Chaplin pedig az objektív előtt egy felmosóronggyal a fején utánozta a kor díváit, Jean Harlow-t és Greta Garbót, majd tányérsapkában walesi herceggé változott, és fürdőruhában alakította Napóleont. Évekkel később Cooke a film egy kis részét felhasználta America című műsorához, a többi dobozban maradt és az újságíró megfeledkezett róla.

Halála után, New York-i lakásának leltározása közben a lánya találta meg. A film egyik fő értéke, hogy boldognak mutatja Chaplint magánéletében (ami életrajzai alapján ritka eset volt), ezenkívül valószínűleg az első bizonyíték Paulette Goddard-hoz, a Modern idők és A diktátor későbbi női főszereplőjéhez fűződő viszonyáról. A filmet DVD-re adaptálták, de egyelőre nem tervezik árusítását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS