2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pletyka hatásosabb az igazságnál

2007. október 17. 15:29, utolsó frissítés: 2007. október 18. 09:39

Nagyobb az ereje a pletykának, mint az igazságnak - ez derül ki egy tanulmányból, amelyből kiviláglott: az emberek még akkor is elhiszik azt, amit csak suttogtak nekik, ha bizonyíték birtokában vannak az ellenkezőjéről.

Számítógépes játékot folytató diákok magatartását tanulmányozó kutatók azt is megállapították, hogy fontos szerepe van a pletykának, amikor emberek döntéseket hoznak - mondta a tanulmányt vezető Ralf Sommerfeld evolúciós biológus, a németországi Max Planck Intézet tudósa.

"Láttuk, hogy a pletyka erős befolyással bír még akkor is, ha a résztvevők egyaránt hozzáférhetnek az eredeti információhoz és az ugyanazzal az információval kapcsolatos pletykához. Nyilvánvaló, hogy a pletykának nagy a manipulációs képessége" - írták a szakemberek a Brit Tudományos Akadémia folyóiratában.

A tanulmány során a kutatók pénzt adtak a diákoknak és megengedték nekik, hogy azt a játék során odaadják másnak. A diákok közben jegyzeteket készítettek arról, hogy mások miként játszanak, amit bárki figyelemmel kísérhetett.

A diákok hajlottak arra, hogy kevesebb pénzt adjanak az "undok fösvény" jelzővel lefestett játékosoknak és többet azoknak, akiket "bőkezű játékosokként" vagy "társasági emberekként" ecseteltek nekik - mondta Sommerfeld, hozzátéve: "az emberek csak a pletykát vették figyelembe és nem voltak tekintettel korábbi döntésekre".

Ezt követően a kutatók továbbmentek, s előbb megismertették a diákokkal az emberek tényleges döntéseit. Majd közöltek velük hazug pletykákat is, amelyek ellentmondtak a tényeknek. Ebben az esetben is a diákok inkább a pletyka alapján adtak pénzt, nem pedig a szilárd tények alapján, ami Sommmerfeld szerint azt bizonyítja, hogy az ilyen információ nagy erejű eszköz. - A józan ész megkövetelné ilyenkor az óvatosságot, de a diákok hallgattak arra, amit mások mondtak - tette hozzá a német szakember.

Kutatók már hosszabb ideje alkalmaztak hasonló játékokat annak tanulmányozására, hogy miként működnek együtt emberek és milyen hatással van a pletyka emberek csoportjaira.

Tudósok meghatározása szerint a pletyka társadalmi információ olyan személyről, aki nincs jelen - mondta Sommerfeld.

Evolúciós fogalmak szerint a pletyka fontos eszköz lehet emberek számára, hogy információk birtokába jussanak mások hírnevéről vagy elboldoguljanak a társadalmi hálózatokban a munkahelyükön és mindennapi életükben egyaránt - állítja a tanulmány.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS