2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A házimunka asztmát is okozhat

2007. október 16. 14:02, utolsó frissítés: 14:02

A hetente egyszeri takarításnál használt tisztító szerek közel 50 százalékkal növelik az asztma kialakulásának kockázatát.

Az amerikai Respiratory and Critical Care Medicine című orvosi szaklap októberi számában megjelent kutatásból azonban nem derül ki, hogy a tisztítószerek az asztma közvetlen okozói vagy csak az asztmára hajlamos embereknél idézik elő a tünetek kialakulását.

"A tisztító spray-k, különös tekintettel a légfrissítők, bútortisztítók és az üvegtisztítók hatása volt a legerősebb. Az asztma kialakulása a szóban forgó szerek használatának gyakoriságától és számától függően változott, de átlagosan 30-50 százalékkal magasabb volt a kialakulása azoknál, akik rendszeresen tették ki magukat a szerek hatásainak" - mondta Jan-Paul Zock, a tanulmány írója, a barcelonai orvostudományi kutatóintézet kutatócsoportjának tagja.

A leglényegesebb dolog, amiről a vásárlóknak tudniuk kell, hogy az üzletekben kapható tisztítószerek nem ártalmatlanok, és használatuk egészségügyi kockázattal jár - figyelmeztetett Zock.

Egy korábbi kutatás már összefüggéseket talált a hivatásos takarítók és az asztma kialakulása között. Egy másik értekezés pedig az egyes tisztítószerek és a légzőszervi megbetegedések között vélt felfedezni összefüggést.

Zock és kollégái most arra kerestek magyarázatot, hogy az átlagos otthoni takarítás hatással lehet-e az asztma kialakulására. A kutatás alapjául az európai közösség tíz országot lefedő légzőszervi egészségügyi felmérése szolgált, amelyből a kutatók 3500 embert választottak ki, olyanokat, akiknél az asztma és a betegségre jellemző tünetek korábban nem fordultak elő.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS