2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyar népi ékszereket bemutató kiállítás nyílt Szegeden

2007. október 11. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

A XIX. és XX. századi magyar parasztok, pásztorok valamint a falusi és mezővárosi társadalom hagyományos viseletet hordó rétegeinek ékszerkultúráját bemutató kiállítás nyílt szerdán a szegedi Fekete házban.

"A tárlat igyekszik választ adni arra a kérdésre, mit is tekinthetünk ékszernek, hiszen a hagyományos, a testen viselt nemesfém dísztárgyak mellett láthatók itt a ruházat kiegészítőjeként hordott, egyszerűbb anyagból készült darabok is" - közölte Fejős Ferenc, a Néprajzi Múzeum főigazgatója a január végéig látható kiállítás megnyitóján.

Földrajzi szempontból a Néprajzi Múzeum anyagából összeállított kiállítás felöleli az egész magyar nyelvterületet, azaz a Kárpát-medencét és az attól keletre fekvő Moldvát is.

Az ékszerformákat tekintve az Európa közepén élő magyarság népi ékszerei - szemben a Balkán általában igen gazdag, szinte buja dísztárgyaival - a nyugat- és észak-európai tájak szerényebb, kevésbé hivalkodó ékszervilágához tartoznak - mondta a szakember.

A kiállítás tárolóiban és a népviseletbe öltöztetett bábukon láthatók a fejet, a nyakat, a deréktájat, a kart és kezet díszítő önálló ékességek, valamint a ruházathoz szorosan kapcsolódó ékszerek: tűk, szíjcsatok, kapcsok és gombok.

Az ékszerek egy része ezüstből, féldrágakövekből, korallból vagy gyöngyökből készült, de gyakoribbak az egyszerűbb helyettesítő anyagokból, rézből, pénzérmékből, csontból, szaruból előállított ékességek.

A tárlat a népviseletek részét alkotó ékszerek funkcióit is bemutatja, hiszen e darabok a díszítő feladat mellett gyakran jelölték a viselő életkorát, családi állapotát, társadalmi rangját, s esetenként hiedelmekhez kapcsolódó vagy az öltözékhez kapcsolódó szerepet is betöltöttek.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS