2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Múzeumba "költözik" az Akropolisz

2007. október 11. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Görögország legmodernebb épületeinek egyike ad ezentúl helyet az ország legértékesebb régészeti kincseinek. A napokban kezdődik és tíz hónapig is eltart több mint négy ezer ókori szobor, fríz és egyéb műemlék elszállítása az Akropoliszról három óriási daru segítségével és elhelyezésük az üvegből és betonból épült múzeumban a 156 méter magas domb lábánál, amelyen Kr.e. 447-ben Periklész elkezdte az Akropolisz építését.

A 20 ezer négyzetméter nagyságú ultramodern épületet leghamarabb jövő ősszel nyitják meg a nagyközönség számára. Felépítését sok bírálat érte nagysága és elhelyezkedése miatt; kritikusai szerint nem illik a környezetbe.

Sok görög reméli viszont, hogy az új épület lendületet ad a kormány évek óta tartó kampányának, amellyel rá akarja venni Nagy-Britanniát, hogy szolgáltassa vissza a Parthenon ez idő szerint a British Múzeumban őrzött szobrait. London ugyanis többek közt azzal érvel, hogy Görögország nem képes biztosítani azok megőrzését.

A kétemeletes leendő múzeum tetején üvegfalú csarnok teszi lehetővé, hogy a látogatók közelről láthassák az Akropolisz 2440 éves épületét. A múzeum megnyitását eredetileg a 2004. évi athéni olimpia előtt tervezték, de az építkezés pereskedések és annak következtében is elhúzódott, hogy régészeti leleteket találtak a helyszínen.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS