2020. július 13. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Édesség nélkül hosszabb az élet?

2007. október 05. 18:49, utolsó frissítés: 18:49

Német kutatók giliszták életét úgy hosszabbították meg, hogy megvonták tőlük a cukor egyik legfőbb formáját, a glükózt.

A módszer segítségével a kísérleti giliszták élettartama 25 százalékkal növekedett, amely az ember esetében mintegy 15 évnek felel meg.

A jelenséget úgy magyarázzák, hogy a glükóz megvonása kezdetben ugyan káros hatást vált ki, nevezetesen megemelkedik a veszélyes szabad gyökök szintje, de ennek következtében később a szervezet tartós védekezési mechanizmusokat épít ki.

A német kutatók első ízben mutatták ki azt is, hogy az antioxidánsok, amelyek bevitelét az utóbbi időben annyira szorgalmazzák, károsak is lehetnek. A szakemberek úgy vélik, hogy ha az antioxidánsok megkötik a veszélyes szabad gyököket, a szervezet nem alakítja ki természetes védelmi mechanizmusait.

Az antioxidánsok az anyagcsere működése és a baktériumok elleni védekezés során (vagy például tartós légszennyezettség, ultraibolya-sugárzás, betegségek, cigarettázás esetén) keletkező szabad gyökök elleni védekezés fő eszközei. A szabad gyökök többek közt azért károsak, mert közrejátszanak a sejtek öregedési folyamataiban, a koszorúér-elmeszesedésben, a szívinfarktusban, a rákos és bőrgyógyászati megbetegedésekben és többféle májbetegségben.

A kutatásról a Cell Metabolism című szakfolyóiratban jelent meg beszámoló.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS