2020. január 27. hétfőAngelika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rubik Ernő a Bűvös kocka világbajnokságon

2007. október 05. 18:34, utolsó frissítés: 18:34

A reneszánszát élő játék feltalálója is ott lesz a Bűvös kocka mágusainak negyedik világbajnokságán, amely péntek délelőtt kezdődött Budapesten.

Rubik Ernő
a vasárnapi döntőket tekinti meg a Kongresszusi Központban és a díjátadó ceremónián is fontos szerepe lesz - áll a rendezvény honlapján megjelent hírben. A 63 éves feltaláló hosszú ideje visszavonultan él, kerüli a nyilvánosságot, így aztán igazi szenzáció, hogy most mégis elfogadta a szervezők meghívását.

Vállalata, a Rubik Stúdió Kft. adatai szerint a logikai játék jobban fogy, mint az első felfutás idején, 1980 és 1982 között, amikor 100 millió darab kelt el világszerte.

A Rubik kocka reneszánszát jelzi az is, hogy az 1982-ben Budapesten tartott első világbajnokság 25. évfordulójára időzített versenyen minden eddiginél több, 300 kockaforgató vesz részt.

Összesen 32 országból, még a Magyarországtól legtávolabb eső Új-Zélandból is érkeztek csapatok Budapestre. Az Egyesült Államokat például 39 fős gyorskockás (speedcuber) gárda képviseli, az évről-évre eredményesebb lengyel játékosok közül 29-en jöttek el, a legendásan erős japán delegáció pedig 22 fős.

A magyar válogatott a legnépesebb, 55 versenyzőből áll. Aranyra esélyes Baticz Milán, aki a hagyományos, 3x3x3-as kategóriában 11,64 másodperces kockakirakási idővel 18. a világranglistán. A 14 éves Kuti Mátyás 11,75-ös idővel a 21. helyen áll és ugyancsak győzelemmel zárhatja a versenyt, hiszen 7 különböző versenyszámban tartja a világrekordot, pedig tavaly vett először a kezébe Rubik kockát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS