2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Médiahack: megtalálták Álmos vezér nővérének sírját

2007. október 01. 13:19, utolsó frissítés: 13:21

Sokakat megtévesztett a magyar sajtóban nemrég felröppent hír, miszerint Kazincbarcika határában megtalálták Álmos vezér nővérének sírját. Azóta kiderült, hogy csak egy magyar film figyelemfelhívó akciójáról van szó. A régész szakma és a sajtó félrevezetéséért az alkotók elnézést kértek.

A film alkotói a kazincbarcikai álásatás helyszínén mesélték el, a filmgyártás és a kultúra mostoha helyzetére szerették volna felhívni a szakma és a média figyelmét. Történész segítőik révén sikeresen elhitették, hogy Kazincbarcika térségében megtalálták Álmos vezér nővérének, a “barcikai ősanyának” a sírját.

P. Koltai Gábor filmproducer úgy nyilatkozott, hogy a szűkös anyagi keretek miatt találták ki a barcikai médiahacket. Véleménye szerint a régészet mellett a kultúra és a filmek sem kapnak kellő hangsúlyt a médiumokban. Hozzátette: egy film propagálásakor nem tudnak versenyezni a multinacionális cégekkel, szűkös a marketingre fordítható keret, így jött az álásatás ötlete. Az átverést kampányindító játéknak szánták.

A producer arról is beszámolt, hogy az "ősanya a film egyik főszereplője", az ál-ásatáson "előkerült" tárgyak pedig nyilvánvalóan nem valódiak. A sajtófotón látható koponya műanyagból van, és egy gimnázium szertárából származik. Koltai Róbert, a film rendezője az álsír mellett állva azt mondta: "nagyon nagy szeretettel, remek színészekkel és nehéz körülmények között született az alkotás. Senkit nem akartunk bántani".

Paszternák István, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal észak-magyarországi irodavezetője csütörtökön az MTI-vel azt közölte: nem etikus és korántsem vicces az ál-ásatás története. Régészként úgy vélte, hogy ez a magatartás semmiféleképpen sem használ a szakmának. A hivatalvezető szerint jószerivel mindennap újságoldalakat lehetne megtölteni igazi régészeti munkákról, ezekről viszont alig adnak hírt a médiumok. Ez az elszomorító – tette hozzá. (Múlt-kor/MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS