2020. január 24. péntekTimót
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népszerű a szuperhősök fizikája

2007. október 01. 10:58, utolsó frissítés: 11:03

James Kakalios amerikai egyetemi tanár A szuperhősök fizikája című könyvében szemléltető eszközökként használja a képregények különleges képességű szereplőit. Az oktató rájött arra, hogy a szuperhősök, természetesen a maguk csodálatos képességeivel összhangban, tökéletes példái bizonyos fizikai törvényszerűségeknek.

>> The Physics of Superheroes >>

A diákok ezzel a módszerrel szívesebben és hatékonyabban tanulják meg a tantárgyat. A minnesotai egyetem fizika- és csillagászat tanára minden évben tart egy rendkívül népszerű szemináriumot Mindazt, amit a fizikából tudnom kellett, a képregényekből tanultam meg címmel. Óráinak videóit is ezrek töltik le az internetről.

Talán az olvasók sem veszik észre, hogy a képregények a fizikai törvények szempontjából rendkívül akkurátusan vannak megírva. Például Superman azért képes egy felhőkarcoló tetejére ugrani, mert lábai a szülőföldjén, a Kripton bolygón uralkodó gravitációhoz szoktak, ott pedig a nehézségi erő a földinek 15-szöröse. Ugyanígy Pókember hálója elég erős ahhoz, hogy megállítson egy szakadék felé rohanó vonatot, de egy ilyen nagy erő kifejtése túlságosan rövid idő alatt halálos végű lehet, mint például a Pókember barátnője, Gwen Stacy esetében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ÉletmódRSS